Ekonomi

Kredi çekenler hakkında emsal karar! Ödediğiniz o parayı geri alabilirsiniz!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Kahramanmaraş’ta kredi çeken bir müşterinin, kredi masraflarının faizlendirilmesi üzerine, mahkemeye başvurmasıyla mahkemenin emsal niteliğinde bir karar verdiğini açıkladı. Verilen karar, kredi çeken tüm vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Verilen karara göre, kredi masraflarının faizlendirme işleminin yasal olmaması sebebiyle, banka müşterisine aldığı ücreti geri iade edecek.

YASAL DEĞİL

Başkan Mahmut Şahin, yapmış olduğu açıklamada, bu uygulamanın yasal olmadığını, mahkemenin de bu yönde bir karar vererek, ücretin iade edilmesi kararını emrettiğini açıkladı. Şahin, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu ücretlerin iadesini alabildiğimiz gibi Kahramanmaraş’ta tüketici mahkemesine başvuran bir vatandaşımız, kredi çekerken bankanın kendisinden kestiği dosya, ekspertiz ve ipotek gibi kredi masraflarına uyguladığı faizi geri aldı. Mahkeme emsal karar vererek, bankanın tüketiciye verilmeyen bir para üzerinden faiz alamayacağına hükmetti. Çünkü tüketici 135 bin lira kredi çektiğinde eline geçen para kesintilerle yani masraflarla 133 bin lira oluyor. Ancak banka faizi 135 bin lira üzerinden alıyor. Aradaki bu miktar ise bankaların belli ücret kalemleridir. Bu yasal bir durum değil”

Kredi çekenler hakkında emsal karar! Ödediğiniz o parayı geri alabilirsiniz!

BAKANIN SAVUNACAĞI BİR DURUM YOK

Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşların itiraz edebileceğini vurgulayan Şahin, “Burada bankanın savunacağı  hiçbir durum yok. Bu tür durumlarda hakem heyetleri ‘işletilen faizin iadesine’  diyerek tüketicilerin lehine karar verir” dedi.

İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ

Şahin, yapmış olduğu açıklamada, tüketicilerin kredilere eklenen faizlere dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Tüketicilerin itiraz hakkının olduğunu ifade eden Şahin, “Bize verilen para üzerinden değil de verilmeyen, yani masrafların kesilmediği paradan faiz işletiliyorsa buna itiraz edebiliriz” dedi.