Ekonomi

Kredi kartı kullanan herkesi yakından ilgilendiriyor! Başvuran herkes o ücretleri geri alabiliyor! Başvuru ekranı

Konuyla ilgili çok sayıda emsal karar olmasına rağmen, bankalar müşterilerinden kart aidatı almaya devam ettiği ifade edildi. Müşterilerden kart aidatı belirtilmesi üzerine, bu durumun yanlış olduğu ifade edildi. Gelen son bilgiye göre ülkeizde yaklaşık olarak 70 milyondan fazla kredi kartı kullanılıyor.

AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADAYIZ

Kredi kartı kullanım oranları incelendiğinde Türkiye’nin Avrupa’da ilk sıralarda yer aldığını görüldü. Bununla birlikte elde edilen istatistiklere göre her bir kişi ortalama 2 kredi kartı birden kullanıyor.

KART AİDATI DURUMU

Kart aidatla ilgili can sıkan bir durum bulunuyor. Kart kullanan kişilerin sayısı her geçen gün artarken, bankalar, müşterilerinden yıllık kart aidatı ücreti almaktan vazgeçmiyor.

100 BİNDEN FAZLA ŞİKAYET VAR

Her banka kendi için belirlemiş olduğu kart aidatını almaya devam ediyor. Konuyla ilgili gelen son bilgiye göre müşterilerin yapmış olduğu şikayetler 100 bini geçti.

2014 YILINDA KARAR ALINDI

BDDK, 2014 yılında bu konuyla ilgili karar aldı. Alınan kararda, yıllık üyelik ücreti ve benzeri isimler adı altında ücret almadıklarını belirten kartları sunma zorunluluğu getirildi. Müşterilere aynı zamanda aidatsız kart seçeneklerini bildirmek durumdalar.

Konuyla ilgili çıkan kararda vatandaşların tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunması gerektiği ifade edildi. Kart aidatı banka ve müşteri arasında karşılıklı müzakere edilerek mutabakat kalınması durumunda alınabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar müzakere etmiş olanların bu durum sonrasında aidatsız kart isteyebileceklerini dile getiriyor.

Kredi kartı kullanan herkesi yakından ilgilendiriyor! Başvuran herkes o ücretleri geri alabiliyor! Başvuru ekranı

BAŞVURU GEREKÇESİ

Konuyla ilgili iade başvurusunda bulunanların gerekçeleri şu şekilde ifade edildi:

“4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun sözleşmedeki haksız şartlar başlıklı 6 maddesi gereğince bankanızın almakta olduğu üyelik ücreti herhangi bir hizmet karşılığı olmadığından haksız söz konusu sözleşme şartı önceden hazırlanmış.

T.C. Yasalarına göre yapılan bu ücretlendirme 13. Hukuk dairesince verilen 2011/47 ** esas 2011/115** sayılı son karara göre söz konusu yıllık kart ücreti aidatının bk. 125. Madde ve HGK 2010/1-93-88 sayılı karar uyarınca geriye dönük kesilen kart aidatlarının da iadesinin de olacağına dair de kesin hükmü bulunmaktadır. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde ekstreme yansıtılan yıllık kart ücretinin iptalini istiyorum”

BAŞVURU SAYFASI

Tüketici Hakem Heyetine başvurular e-Devlet üzerinden yapılıyor. Başvuruda bulunmak için TIKLAYIN