Ekonomi

Kredi kartı yeni faiz oranları 01 Ekim 2019'da yürürlüğe girecek! Peki Kredi kartı aylık ve gecikme faizi ne kadar?

Uzun süredir durgunluk yaşayan piyasayı canlandırmak için Hükümet, kredi kartı aylık faiz oranlarını ve kredi kartı gecikme faiz oranlarını düşürdü. Hem TL cinsinden hem de döviz bazlı kredi kartı yeni faiz oranları 01 Ekim 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.

AYLIK FAİZ ORANI

Buna göre Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık faiz oranı yüzde 2’den yüzde 1,60´a düşürüldü. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan yüzde 1,60 aylık  faiz oranı ise yüzde 1,28´e indirildi.

AYLIK GECİKME FAİZ ORANI

Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,40´tan yüzde 2´ye, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2´den 1,68´e düşürüldü.

FAİZ İNDİRİMİ PİYASAYI CANLANDIRIR MI?

Kredi kartı faiz oranları düşürüldü düşürülmesine ama, 2018 yılı verilerine göre bireysel kredi kartlarında toplam borç 102.4 milyar lira. Bunun 6.5 milyar TL’si (Yüzde 5.7) takibe düşmüş durumda. 2019 yılı güncel tarih olarak ise kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı, bu rakamların çok üstünde. Dolayısı ile vatandaş, kredi kartı faizlerinin düşürülmesinin, yetersiz limitli kredi kartlarının çoğunlukta olduğundan dolayı piyasaların canlanmasında pek etkisinin olamayacağı görüşünde.