Ekonomi

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt Ücretlerine Yüzde 20 Zam Yapıldı! 2019 KYK Yurt Ücretleri Ne Kadar?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından açıklanan üniversite tercih sonuçları sonrasında üniversite kayıtlarını yapmak ve yurt başvurusu yapmak isteyen öğrencilere kötü bir haber geldi.

Yaşadıkları şehirlerde ya da şehir dışında üniversite öğrenimi görecek öğrenciler barınma ihtiyacını Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında karşılamak istiyor.

Ancak Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından yapılan açıklamalara göre KYK yurt ücretlerine yüzde 20 zam yapıldığı duyuruldu.

KYK yurt ücretlerine yapılan zam sonrasında öğrenciler ve veliler tarafından en düşük ve yüksek yurt ücreti sorgulanmaya başladı… Peki 2019 KYK yurt ücretleri ne kadar?

EN DÜŞÜK YURT ÜCRETİ NE KLADAR OLDU?

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından yapılan zam sonrasında en düşük yurt ücreti 200 Türk Lirası oldu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yeni yurt ücreti tarifesine göre en düşük yurt ücreti 168 TL’den 200 TL’ye yükseldi.

2019- 2020 yılında 6 ya da 8 kişilik yurt odasında kalmak isteyenlerin ödeyeceği ücret tutarı yapılan zam oranı yüzde 19’un üzerine çıktı.

YURT GÜVENCE BEDELİ NE KADAR OLDU?

Öğrencilerin zamanında ödemedikleri yurt ücretleri ya da yurtta yapacakları zarar karşısında ödeyecekleri güvence bedeli ise en düşük yurt modelinde 224 TL’den 273 TL’ye yükseldi.

2018 yılında;

180 TL olan yurt ücreti 215 TL.

213 TL olan yurtlar 250 TL.

237 TL olanlar ise 280 TL.

258 TL olan 310 TL oldu.

DEVLET YURTLARINDA EN YÜKSEK ZAM TARİFESİ

Devlet yurtlarında en yüksek 285 TL olan yurt modelindeki yatak ücreti ise zamlı tarife kapsamında 340 TL oldu.

Söz konusu yurtların güvence bedeli ise 380 TL’den 465 TL’ye çıktı.

Kıbrıs’ta bulunan devlet yurtları için ise yapılan zam oranı yüzde 30’un üzerine çıktı. Orada ise 300 TL olan ücret 400 lira olarak açıklandı.

Bir Yorum

  1. el insaff vicdan….!!!!!! zam yapanlar kendılerını ogrencılerın yerıne koyup tekrar gözden gecirin adı üstunde ögrenci…..

  2. El insaf ya öğrenciyiz ya öğrenci daha çok yardımcı olacaklarını köstekliyorlar

  3. El insaf ya aldığımız bi 500 lira 380'i yurt zaten yol parasını söylemiyorum bile. Ne yapmaya çalışıyor hükümet! Tabi kendi evlatları lüks içinde ne anlarlar ki parasızlığı…

  4. Ulan ne verdiğiniz bir burs var ne de beceripte edebildiğiniz yardım hep atın bakalım kazıkları atın. Yazın para ödemeyelim 2 katını alın. Sizin yapacağınız işe tüküreyim.. Yazıklar olsun bu öğrencilerin,emeklilerin , hak edipte alamayanların hakları yediğiniz her lokmada boğazınıza tıkansın ala ala bitiremediniz.!!!!

  5. İnsafiniz kurusun.memura %4zam.ogrenci yurtlarina %20 zam.258tl oduyorduk 310tl oldu.50tl zammi olur …km.ogrenci veya veli nasil odeyecek bu parayi hadi odedi okulu bitirdi ismi vereceksiniz ismi verdiniz kizim Genetik ve biomuhendis bolum mezunu 2yildir issiz.bekci alsin bu devlet niye okuyor bu insanlar.

  6. Yazıklar olsun böyle iş mi olur ya herşeye zam öğrenciye 50 TL zam mı yapılır Allah kahretsin hepinizi!!!!!!

  7. Ulan olum emekliye zam yapıyorlar adamların zaten ihtiyacı yok hergun zam bize de pompalamasyon

  8. Yazık günah bu ne, sanki 1000 TL para veriyorda gelmiş bizi Zor duruma sokuyor alırsınız oyu artık

  9. Geçen yıl bursa yaptıkları 20 lirann acısını alıyorlar herhalde. İnsaf diye bişey kalmamış. Zaten zar zor gittiğim ünide 200 lira benm neyime yetecek anlamıyorum.. Allah yanınıza bırakmaz inşAllah..

  10. Geçen sene 3 ay tatilinde devlet bursumu yatırıyordu yurtta kalmasak bile 213₺ ödüyorduk yani 3 ayda 639₺ yapar. Şu an ise 3 ay tatilinde devlet bursumu yatırıyor ama yurt ücreti yatırmıyoruz onun yerine 250₺ ödeyecem yani 37₺ zam var . Geçen seneye göre 10 ay 37₺ Fazla ödeyeceğime göre 370₺ yapıyor yani devlet benden geçen sene 639 alırken artık 370₺ alıyor bu durumda zararda olmuyoruz içiniz rahat olsun :)

  11. 200 liraya haketmeyen yurt yaşamları var bence aldigimiz burs, kredi 500lira zaten neyi nereye harcayalim verelim bence bunun olmamasi gerekiyor ogrenciye yurt bulamadiklari icin okulundan okumaktan vazgecen insanlar vr ama tabi sizlerin evlatlari cocuklari bu sıkıntıyı yasamadiklari icin sorun olmaz sizlere ogrenciye ℅20 zam olamaz ya el insaaf

  12. nereden ne alacaklarını şaşırmış durumdalar. biz eğitimin ücretsiz olması için bir tarafımızı yırtarken. kendileri şovdan ötemeye gidemiyorlar. yazıklar olsun.
    BU KADAR KORKMAYIN ULAN EĞİTİMLİ BİREYDEN..

  13. Kıbrısta okuyorum ve aileme daha fazla yük olmamak için kyk yurt paramı, devletten aldığım kredi ile ödüyorum. 300 tl idi en son ve o haliyle bile kıbrıs gibi pahalı bi yerde geçinemiyordum. Simdi 400 tl krediden kyk ücretimi yatırınca bana kitap paramı karşılayacak paramın bile kalmayacağını öngörebiliyorum. Suriyeliler için o kadar yardım yapan ülkemiz kendi vatanına faydası olabilecek gençleri çok güzel harcıyor helal olsun

  14. Kıbrısta okuyorum ve aileme daha fazla yük olmamak için kyk yurt paramı, devletten aldığım kredi ile ödüyorum. 300 tl idi en son ve o haliyle bile kıbrıs gibi pahalı bi yerde geçinemiyordum. Simdi 400 tl krediden kyk ücretimi yatırınca bana kitap paramı karşılayacak paramın bile kalmayacağını öngörebiliyorum. Suriyeliler için o kadar yardım yapan ülkemiz kendi vatanına faydası olabilecek gençleri çok güzel harcıyor helal olsun

  15. Ben 285 lira yurt ücreti yatırıyordum. Şimdi ise 340 tl ye çıktı. Geçen sene burslara yapılan zam 30 tl idi. Şimdi yurt ücreti ise 55 tl arttı. Yani 500 tl burs verip 340 lira alacaklar. Bize 160 tl kalacak. Peki nasıl geçineceğiz? Bunu da düşünüyorlar mı? Annem ve babam çalışmıyor. Kardeşimin servis ücreti, yemekhane ücreti dersane ücreti derken giderlerden dolayı geçinemiyoruz. Hükümeti severdim ama artık oy verince bunları da düşüneceğiz elbette. Yazık değil mi? Fransada, ingilterede almanyada bu ülkeler öğrencilerini ekonomik olarak asla ezdirmiyor neden bizimkiler süründürüyor? Yazık gerçekten…

  16. Insaf yaaa insaaf.napsin bu ogrenci ha ölsün mü ?? Adı üstünde "ogrenci" nasil ödesin bu rakami!!! .maddi durumu olmayan okumasin mi?? Adeletsizlik bu suriyelilere beleş ama t.c vatandaşına ücretli nerde bu hükümet

  17. Ocak ta burslara 25 tl zam yapıp, bursları 525 lira yaptık diye göğüs kabartırlar.

  18. Zaten babam engelli aldığım 500 TL o da burs değil kredi bununla yetinemeyip geçen yıl okulu bırakmıştım bu yıl bı Umut sınava tekrar girdim fakat şerefsiz köpekler doymuyor ulan geçen yıl altında son model arabası olan arkadaşıma burs çıktı benim babam engelli diyorum bana kredi çıkıyor üstüne bir de zam yapılıyor sonra devlet gençlere yardım ediyor diyorlar
    Arkadan arkadan ne bok yiyorsunuz anlaşıldı

  19. Yapılan zam yüzünden söylenen cümleler ne kadar da acı devletin yurdun da kalmış birisi olarak söylüyorum sabah ve akşam yemekleri sıcak odalar temiz odalar her an duş alma imkanı yatağın yorganın sürekli temizlenmesi en ufak hastalıkta ambulans çağırılması bide utanmadan devletin yurduna yapılan zamma vicdansızlık diyorsunuz. beğenmeyen arkadaşlar özel yurtta kalsın da imkansızlıkları ve verdiği fiyatı görsünler.

  20. Diyecek bir şey bulamadım gerçekten KYK da kalan zaten evde kalacak durumu olmadığı için kalıyor ….

  21. 500tl kredi alıyorum burs da değil ! ben bu parayı geri ödeyeceğim, her yemekhaneye gittiğimde de en az 2-3 lira veriyorum nedeni porsiyonlar küçük insanı doyurmuyor bide şu yaptıklarına bak! ben ne yiyeceğim ben okula nasıl gideceğim ailem desen ayrı bir kriz, bide bu baştakiler müslüman olacaklar ha, sizin gibi müslüman olacaklarına yahudi olsa daha iyiydi

  22. Neden bu kadar pahalı aldığımız hizmet o parayı hiç karşılamıyor eski fiyatlara inilmesi lazım

  23. Bende Kıbrıs'ta okuyorum.
    Zaten Türkiye'ye nazaran fiyatlar yüksekti.
    Geçen sene 300 TL olan yurt ücreti 400 tl olmuş!!!

  24. Burs almışlar 300 yurda gidiyor diyor ya biz ne yapalım burs yok kredi yok 300 küsür yurt ve yol parası gidiyor işte öyle şartlarda okumaya çalışıyoruz sonra derler ki her üniversite mezunu iş bulcak değil be insafsız bunca maddi manevi harcadığımız tükettiğimiz yılların hesabını kim verecek Allah hidayet versin :(