Ekonomi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan müze giriş ücretlerine zam açıklaması!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzelerin bakımlarının ve onarımlarının daha iyi yapılması için ve yeni müzelerin açılabilmesi adına bunun yanı sıra ören yerlerinde yapılan kazıların sürelerinin uzatılabilmesi için müze ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu.

Müze giriş ücretlerine yüzde 20 oranında yapılan zam sosyal medya gündemine oturdu.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan ve ortalama 2 milyon civarında turistin ziyaret ettiği Efes Antik Kenti, Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi yapılan zamla beraber 60 TL’den 72 TL’ye çıkmış oldu.

İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Şaşzade ise zammın sezon ortasında yapıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade ederek;

“Sezonun ortasında böyle bir zam yapılması kabul edilemez. Acentanın kotasyonuna yüzde yirmilik bir zarar. Kotalar önceden bildiriyor ve maliyetler hesaplanıyor.

Sezon başladıktan sonra böyle bir zam hiçbir şekilde adil değil. O zammı acentaların telafi etmesi mümkün değil.

Bu kadar zor iki sene geçirdikten sonra turizm döneminde yapılan bu zam çok haksızlıktır.

Turizm sektörüne büyük haksızlık. Bütçe açığını kapatmak için bunların yapılması doğru değil.

Turizme nefes aldırılması gerekirken, biraz canlandırma çabası varken şimdi bu zamla onların ceplerinden geri alıyorsunuz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı zam hakkında yaptığı açıklamasında ise;

Mevcut müzelerin bakım ve onarımının daha iyi yapılabilmesi, yeni müzelerin açılabilmesi, ören yerlerinde kazı sürelerinin uzatılabilmesi için Avrupa’daki müzelerin fiyatlarının çok altında olan giriş ücretlerinde düzenlemeye gidilmiştir.

Halkın bu düzenlemeden etkilenmemesi için geçen sene itibarıyla alınan kararla MüzeKart fiyatlarının sabit tutulduğu, hiçbir artış yapılmadığı ve bundan sonra da yapılmayacağı belirtilen açıklamada, “MüzeKart, alındığı tarih itibarıyla bir yıl boyunca geçerli olup, sınırsız giriş hakkı sunmaktadır. Vatandaşlarımızı MüzeKart kullanmaya ve kendilerine sunulan bu ayrıcalıktan faydalanmaya davet ediyoruz.” denildi.