Ekonomi

Maaşı Asgariden Gösterene Yeni Yaptırım Geliyor

Yüksek maaşla çalışıp maaşını düşük gösterilenlere ilişkin yeni yaptırımlar getiriliyor.

Yeni düzenlemede, her mesleğe bir kod verilecek. Bununla birlikte işverenler, ‘Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Sigortalı Bilgileri Giriş’ ekranında yer alan veri giriş alanlında yer alan “Meslek Kodu” alanını kullanacak.

Yüksek maaş ile çalışıp maaşı asgari ücretten gösterilenler için yapılan düzenlemeler kapsamında, meslek kodlarını hatalı giren işverenlere asgari ücretin onda biri oranında idari para cezası ve belgede sahtecilikten kaynaklı hapis cezası getiriliyor.

Her Mesleğe Bir Kod Getiriliyor

Alınan yüksek maaşı gizleyip maaşını asgari ücretten gösterilmesinin önüne geçirilmesine ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler ile her mesleğin bir kodu olacak ve kişiler yaptıkları işlerle SGK’ya bildirilecek.

Söz konusu bu düzenleme ile yüksek maaş alan doktor, mühendis, futbolcu gibi meslektekiler ‘işçi’ koduyla bildirilip asgari ücretten gösterilmesinin önüne geçilmiş olacak. 

1 Ocak’tan İtibaren Başlıyor

Meslek kodlarını yanlış giren işverenlere de 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren ceza uygulanmaya başlanacak. İşverenlerin, çalışanın fiilen yaptıkları işe uygun meslek adını ve kodunu, gerçeğe aykırı bildirilmesi durumunda, sigortalı başına, asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası getirildi.

Ayrıca, belgede sahtecilikten kaynaklı para cezasının dışında hapis cezası da uygulanacak.

Kamupersoneli.net – ANKARA