Ekonomi

Maaşlardan Bireysel Emeklilik Kesintisi Ne Kadar Olacak? Otomatik BES İptali Nasıl Yapılır?

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi için süreç bu ay resmen başladı. Çalışanların hesabından  kesinti yapılıp BES birikimi hesabına aktarılacak. Zorunlu BES için yapılan kesintiler ise bu ay itibari ile başladı. Yapılan kesintiler vatandaşların maaşlarına yansıdı.

Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik olarak kayıt olan vatandaşların çoğu sistem dolayısıyla maaşlarından ne kadar kesinti olduğunu ve BES’ten nasıl çıkılacağını araştırdılar.

OTOMATİK BES’TE KESİNTİ NE KADAR?

Otomatik BES kapsamında ödenecek katkı payları prime esas kazançlarının yüzde 3 oranında olacaktır. Bu tutar her ay çalışanların maaşlarında otomatik olarak kesilecektir.

ZORUNLU BES’TEN NASIL ÇIKILIR?

Vatandaşların zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış hakkı bulunuyor ancak bunun için yasal bir süre gerekiyor. Hürriyet Gazetesinin aktardıklarına göre çalışan vatandaşlar otomatik BES’e dahil edildiğinin kendisine bildirildiği tarihten itibaren en geç 2 aya kadar otomatik BES iptali başvurusunda bulunabileceklerdir. Çalışanın başvurusu emeklilik şirketine ulaşmasını müteakip on iş günü içinde çalışanın ödediği katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecek.

OTOMATİK BES KESİNTİ TUTARI NE KADAR?

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında çalışanın kazancının yüzde 3’ü kadar kesinti yapılacak. Bu oranı iki katına kadar artırma, yüzde 1 oranında azaltma veya katkı payına limit getirme hakkı sadece Bakanlar Kurulunda olacak. Otomatik BES kapsamında vatandaşın maaşından yapılacak en düşük kesinti 53 TL en yüksek kesinti ise 340 TL olacak.

Kamupersoneli.net | ANKARA