Ekonomi

Maaşlardan kesilen gelir vergi oranlarında yeni düzen! Jokeylere var ama asgari ücretlilere yok!

AK Parti tarafından meclise getirilen torba yasasının içinde kurumlara vergi indirimi ve Jokeylere ise, ne kadar çok kazanırlarsa kazansınlar 5 yıl boyunca yüzde 20 sabit vergi kolaylığı var. Vergi adaletsizliğine değinen işçi sendikaları ve vergi uzmanı Ozan Bingöl, ‘’neden işçiye, asgari ücretliye de jokeylerde ki gibi vergi kolaylığı sağlanmıyor’’ diye soruyor.

JOKEYLERE VERGİ KOLAYLIĞI

Torba kanunundan çıktı… Kimi zaman bir koşuda yüzbinler kazanan jokeyler 2025 yılına kadar sabit yüzde 20 vergi ödeyecekler. Bordrolu çalışanlarla asgari ücretle geçinmeye çalışanlar, yüzde 15’le başlayan, yıl sonuna kadar en yüksek maaşlı için yüzde 40’a kadar artan vergi dilimleri ile maaş hesaplamaya devam edecek. Hatta işsizlerin işsizlik maaşından damga vergisi de kesilecek.

ASGARİ ÜCRETLİDEN YÜKSEK JOKEYLERE DÜŞÜK VERGİ UYGULAMASI

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl: Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm çalışanlardan yüksek vergiler alınırken, Jokeyler 5 yıl boyunca ne kadar kazanırsa kazansın sabit olarak yüzde 20 vergi ödeyecekse vergi adaletinden bahs ede bilimiyiz? İşsizlik maaşından bile damga vergisi alınan bir sistemde jokeylere böyle bir ayrımcılık yapılması kabul edilemez.

ASGARİ ÜCRETLİDEN ALINAN VERGİ

İşçilerin maaşı her ay sabit olsa da devlet gelir vergisini her ay arttırıyor. Çünkü aylık geliri üzerinden değil yıllık geliri üzerinden hesap yapılıyor. Örneği 3 bin TL maaş alan biri 8 ay sonra ayda 24 bin lira kazanıyor gibi vergi alınıyor. Böylelikle ilk başta alınan yüzde 1’lik vergi dilimi yüzde 20’ye çıkıyor. Bu yüzden sadece temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan asgari ücretliden bile vergi alınıyor.

Bürüt asgari ücret 2 bin 943 TL alan bir işçi Ağustos ayına kadar yüzde 15’lik vergi diliminde. Eylül’den sonra ise yüzde 20’lik vergi dilimine giriyor. Bir yılda toplam 1.852 lira gelir vergisi ödüyor bir asgari ücretle çalışan kişi.

ÇOCUK BEZİNDE, DOĞALGAZDA VERGİ İNDİRMİ BEKLERKEN…

Bingöl: Bir asgari ücretlinin yılın başı ile sonu arasında ki maaş kaybı 401 Lira. Asgari ücretli bu halde iken jokeylerin sabit yüzde 20 vergi vermesi de ne demek? Bugün 4-5 bin TL ile özel sektörde çalışan biri veya devlet memuru yılın sonuna doğru yüzde 27’lik vergi dilimine girerken, yüzbinler kazanan jokeylere sabit yüzde 20 vergi dilimi hakkı getiriliyor. Vatandaş çocuk bezine yüzde 18 KDV ödüyor… Doğalgazda ki ÖTV’yi kaldıralım, yüzde 18 olan KDV’yi de yüzde 1’e düşürelim. Çocukların bilgisayarından alınan Katma Değer Vergisi’nde, TRT payında indirim beklerken yapılan şu düzenlemeye bir bakın…

VERGİDE ADALETSİZLİK

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Asgari ücret tümüyle vergiden muaf olmalı. Vergide ki bu adaletsizlik giderilmediği müddetçe ücretlerde adalet sağlanamaz. Yılın daha ilk aylarından itibaren artan gelir vergilerden dolayı verilen maaş zamları geri alınıyor. Devletin toplam vergi gelirlerinin 4’de 3’ü çalışanların maaşlarından alınan vergi ve yüksek vergiler dolayıyla yine haktan, çalışanlardan alınan vergiler oluşturuyor…