Ekonomi

Makam Sahiplerinin Yanında Çalışanlara Ödenecek İlave Ücret Belli Oldu

Makam sahibi kişilerin yanında çalışan personellere ödenecek ilave ücret rakamları netlik kazandı. Açıklanan rakamlara göre makam sahibi personellerine ek ücret ödeneceği belirlendi.

75 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 14’üncü maddesinde yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabileceği açıklanmıştır. Buna göre; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan’ın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görevde bulunan personellere en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılacağı belirlenmiştir.

Buna göre yapılacak ek ödeme oranlarının belirlenmesiyle alakalı olarak Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan yetkilidir. Bunlara, görevlendirilmelerinden dolayı mevzuatı uyarınca da herhangi bir ad altında ödeme yapılması halinde, bu ödemelerden yalnızca biri ödenir. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulamayacağı belirlenmiştir.

Makam hizmetleri oldukça geniş bir kavram olup, özel kalem müdürülerinden çaycılara kadar bu kapsamlar içerisinde değerlendirmek mümkündür. Zaten yakın koruma hizmetlerinin neler olduğu açıklanmıştır.

ÖDEME TUTARI NE KADAR

Yapılacak bu ek ödeme tutarının, en yüksek devlet memuru aylığının yani Başbakanlık Müsteşarı’nın gösterge ve ek gösterge toplamının (Gösterge:1500 + Ek Gösterge:8000 = 9500) maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarın % 200’ünü geçmemek üzere yapılacaktır. Bu tutarın rakamsal karşılığı ise 9500 * 0,096058* % 200 = 1.825 TL’dir. Bu ödemeden sadece binde 7,59 oranında damga vergisi alınmaktadır ki bunun karşılığı 14 TL’dir. Yani bu personellerin eline net olarak en fazla 1.811 Türk Lirası olarak yansımış durumdadır.

BAKANLIK ÇALIŞANLARI NE KADAR ALIR?

Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerinde bulunan 657 sayılı Kanun’a tabi fiilen çalışan personellere (makam şoförleri dahil) ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödemelerin 1,93 Türk Lirası’dır. 90*1,93 = 173,7 TL’yi geçemeyeceği belirlenmiştir. Özel kalem müdürlüklerinde sayı sınırı bulunmaz. Birçok kamu kurumunda özel kalemde çalışmayanlar dahi özel kalemde çalışıyor gibi gösterilerek fazla çalışma ödemesi yapılmaktadır.

GENEL MÜDÜR ÇALIŞANLARI NE KADAR ALIR?

Her bir makamda aylık toplam 450 saati geçmemek üzere Kurul Başkanı (Bakanlıklar), Genel Müdür ve daha üst birim yöneticileri, Strateji Geliştirme Başkanı, Vali, General ve Amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki Daire Başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, Rektör, Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları’na çalışan personellere ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödemelerin 1,93 Türk Lirası olduğu belirlenmiştir. Azami ödenecek rakamın ise 90*1,93= 173,7 Türk Lirası olduğu belirlenmiştir. Birim yöneticisi olmayan Bakan Yardımcıları ile Müsteşar Yardımcılarının yanında çalışanlar fazla çalışma ücreti alamayacaklar. Bu memurlar ise Bakanlık özel kalemde çalışıyor gibi gösterilmektedir.

GENEL MÜDÜRLÜK ŞOFÖRLERİ NE KADAR ALIR?

Bakanlıklar ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve 2005 yılında katma bütçeli genel müdürlük iken 2006 yılında genel veya özel bütçe kapsamına alınan genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarına ait kadrolarda görev yapan şoförlere ise 60 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme tutarının 1,93 Türk Lirası olduğu açıklanmıştır. Azami ödenecek tutarların ise 60*1,93 = 115,8 Türk Lirası olduğu belirlenmiştir.

Kamupersoneli.net | ANKARA