Ekonomi

Mali Kural Nedir, Ne Anlama Gelir, Nerelerde Uygulanır?

Mali kuralın ne olduğunu araştıran okuyucularımız için mali kuralın ne anlama geldiğini kamupersoneli.net olarak aktarıyoruz.

MALİ KURAL NEDİR? 

Mali kural nedir? Mali kural, kurallara bağlı maliye politikası söz konusu olduğunda uygulanacak maliye politikasının esneklik limitlerini belirleyen kurallardır. Yani bu kurallara verilen isme mali kural denir.

Mali kurallar bütçeleme sürecinin karar alma ve uygulama aşamalarını davranışsal veya yasal normlarla düzenleyen temel ilkeler biçiminde değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra makroekonomik düzeyde bütçe büyüklükleri üzerine bir takım niceliksel sınırlamalar getirmek suretiyle maliye politikalarını kısıtlayan ve yakından disipline eden uygulamalar biçiminde mali kurallar tanımlanmaktadır. 

NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLANDI?

Peki mali kurallar ne zaman uygulanmaya başlandı? Mali kural farklı durumlara göre özellikle 1990’lı yıllardan itibaren birçok ülkede uygulanmaya başlandı. Bu bağlamda mali kural kamu maliyesi açısından izlenecek politika esnek ya da kurala bağlı politika şeklinde oluşturulabilir. Esnek maliye politikası, maliye politikasının anayasa ve yasalarda çizili kurallar içinde yürütülmesi koşuluyla esnek biçimde yürütülmesi olarak mali kuralın tanımlanabileceği ifade edildi.

Mali kural politikasına bağlı maliye politikası ise kamu kesiminin gelir, gider, borçlanma ve finansal yükümlülük altına girme konularında orta ve uzun dönemde izleyeceği politikaların esneklik limitlerinin belirli kurallara bağlanması olarak tanımlanabilir.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA