Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal: KDV'de 'düz oran' Dönemine Geçiliyor

Maliye Bakanı Ağbal KDV sisteminde yapılacak olan değişiklik ile ilgili açıklama yaptı.

Ağbal İngilte’re KDV sistemini incelediklerini ve yapılan analiz ile oluşturulacak yeni sistemin hazırlıklarına başladıklarını açıkladı. Bakan Ağbal KDV reformuyla ilgili yapılacak olan değişiklikleri birçaş hafta içinde Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na (EKK) ve Bakanlar Kurulu’na yazılı bir şekilde bildireceklerini söyledi.

DÜZ ORANLI VERGİ SİSTEMİ

Bakan Ağbal, İngiltere’de KOBİ’lere uygulanan ve başarılı bir şekilde yürütülen ‘flate rate’ diye adlandırılani ‘düz oranlı’ vergi sistemini Türkiye’de uygulamaya sokacaklarını söyledi.

Ağbal 1 milyon mükellifi ilgilendirecek bu düzenlemeyi Habertürk Gazetesi yazarı Ahmet Kıvanç’a söyle anlattı:

“Normalde yüzde 18 KDV toplayan mükellefe, ‘Bize yüzde 10’unu ver, tek tek faturalarla biz de uğraşmayalım, sen de uğraşma. Hasılatının yüzde 10’unu KDV olarak öde’ diyeceğiz. Mükellef faturalarını gene toplayacak. Özellikle KOBİ’lerde bu uygulama, sistemi basitleştiriyor. İşletmeler bazı giderleri faturalaştıramıyorlar. O zaman yüksek KDV ile karşılaşmamak için başka yollara yöneliyorlar. Bu düzenlemeyle Maliye açısından denetim ihtiyacı azalacak. Açık söylemek gerekirse zaman zaman sahte belge trafiğini doğuran önemli faktörlerden biri budur. İşletmeler belgeleyemedikleri harcamaları belgelemek için sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullanabiliyor.”

DEVREDEN SİSTEM SONA ERİYOR

Ayrıca Bakan Ağbal bu sistemi uygulama soktuktan sonra mükellefin kendi tercihine bırakacaklarını, bu sistemi zorunlu kılmayacaklarını belirtti.

Bakan Ağbal eski sistemde olduğu gibi devreden KDV uygulamasına son vereceklerini yerine düz oranlı vergi sistemini getireceklerini belirtti. Bu sistem ile mükellifler her ne kadar yüzde 10 daha fazla KDV ödeceyecek olsalarda, sahte belgelere karşı kendilerini koruma altına almış olacaklar.

Şuan ki uygulamda yatırım veya üretim aşamasında 100 TL KDV ödeyen mükelleflerin, yaptıkları satışlarda topladıkları KDV’yi bu rakamdan indirdiklerini anlatan Ağbal, indirilemeyen vergi dolayısıyla devletin biriken KDV borcunun 140 milyar liraya ulaştığını anlattı. Ağbal, bunun 30 milyarının belediyeler ve diğer kamu kurumlarına ait olduğunu, işletmelerin indirilemeyen KDV alacağının ise 70- 80 milyar lira dolayında bulunduğunu açıkladı.

Yeni sistemde indirilemeyen KDV’nin İngiltere’de olduğu gibi bundan sonra yeni sistemde KDV’nin belli aralıklarla nait olarak iade edileceği Bakan Ağbal tarafından açıklandı.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA