Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal: Vergi Zamlarının 4'te 3'ünü Sildik 4'te 1'i Kaldı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ATO Meclisi Aylık Olağan Toplantısına katıldı. Ankara Ticaret Odası (ATO) Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı kapsamında bir konuşma yapan Maliye Bakanı Ağbal ekonomi gündemini değerlendirdi. 

Konuşmasında Türkiye’nin büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerini sanayicilerle paylaşan Maliye Bakanı Ağbal, vergi yapılandırması konusunda atılan adımları değerlendirdi. 

BAKAN AĞBAL ZAMLARIN 4’TE 3’ÜNÜ SİLDİK

Vergi yapılandırması konusunda önemli açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Ağbal, 183 milyarlık bir borcun 36 aya kadar yapılandırılacağını söyledi. Vergi yapılandırılması ile alakalı olarak önemli bilgiler paylaşan Maliye Bakanı Naci Ağbal kesinleşmiş alacaklarda da ödeme kolaylığı sağlanacağını ve zamlardan 4’te 3’ünü sildiklerini böylece 4’te 1’inin kaldığını aktardı. 

Bakan Ağbal konuya dair ayrıca “Vergi ihtilaflarının sonlandırılması noktasında da devlet ile mükellefler arasında yeni bir beyaz sayfa açmak istiyoruz. Aramızdaki ihtilaf vergi mahkemesinde bir şekilde devam ediyorsa, diyoruz ki cezaları tamamen silelim, vergide de yarı yarıya indirim yapalım” açıklamalarında bulundu. 

ÜFE ORANINDA BİR ÖDEME ALACAĞIZ

Maliye Bakanı Naci Ağbal vergi yapılandırılması ile alakalı olarak çalışmaların devam ettiğini açıklarken bir düzenlemenin de matrah artırımına yönelik yapıldığını açıkladı. 

“Şuanda devam eden 60 bin civarında vergi incelemeleri var. Bunları tabi ki bitireceğiz. Cezaları tamamen silip, gecikme faizi yerine de yurt içi ÜFE oranında bir ödeme alacağız. Yine bir başka önemli düzenleme ise matrah artırımı. Maliye sizin defter ve belgelerinizi geriye dönük 5 yıllık süre zarfında inceleyebilir. Maliye Bakanı şuan 2013 yılı dahil sizi defter ve belgelerinizi isteyebilir ve bir vergi bulursa da bunu ister. Mükelleflerimize bu kanun kapsamında çağrıda bulunuyoruz. Geçmişe dönük vergi beyanları artırabilirsiniz. Böylece geçmişe dönük olarak mükellefle devlet arasında bir vergi barışını da sağlamış oluyoruz”

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ

Maliye Bakanı Ağbal yapılacak bir düzenlemenin de kayıt dışı satışların önüne geçmek adına uygulaya konulacak, vergi düzenlemesi olduğunu açıkladı. Bu düzenlemeye göre, işletmelere kayıtları tutulmayan mallara ilişkin kayıt tutmaları halinde sağlanacak kolaylıklardan bahsetti. 

“İş ortamında zaman zaman kayıt dışı alış ve satışlar olabilir. Burada büyük bir imkan getiriliyor. Olur da malı almışsınızdır ama kayıtlarda yok. Burada biz diyoruz ki geçmişte alıp da halen işletmede olan bu mallara ilişkin eğer bir beyanda bulunursanız normalde alışta uygulanan yüzde 18 KDV oranını da istemiyoruz. Kayıt dışı alışlarınıza ilişkin beyanda bulunup malın bedelinin yüzde 10’una tekabül eden bir vergi öderseniz bunu kayıtlarınızda gösterebilirsiniz. Hiçbir ceza yok. Peki, benim aldığım mal yüzde 8’e tabi ise o zaman da yarısı oranında KDV ödeyeceksiniz. Kayıt dışı satışların vergisinin ödenmesi halinde de geçmişe dönük gecikme faizi uygulanmayacak. Matrah artırımı için 31 Ağustos’a kadar başvuru yapabilirsiniz.”

Kamupersoneli.net – ANKARA