Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal'dan KDV Kanunu Açıklaması

Bakan Ağbal, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 28. Vergi Haftası kapsamında düzenlenen Vergi Uygulamalarında E-Dönüşüm Panelinin açılışına katıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal burada KDV Kanunu hakkında bir açıklama yaptı. Bakan Ağbal açıklamasında KDV Kanunu hakkında kapsamlı bir çalışma başlattıklarını ifade etti. 

“KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Maliye Bakanı Naci Ağbal Vergi sisteminde büyüme, kalkınma, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı destekleyecek çok sayıda yasal düzenleme yaptıklarına işaret etti. Konu ile ilgili olarak Bakan Ağbal “‘Maliyeciler hep almasını bilir’ derler. Biz artık yeni yaklaşımımız itibarıyla maliye politikasını ekonomi politikasının en önemli aracı olarak görüyoruz. Dolayısıyla ekonominin ihtiyaçlarına göre bir taraftan gönüllü vergi uyumunu teşvik edecek uygulamaları hayata geçirirken diğer taraftan başta üretim maliyetlerinin düşürülmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, istihdama katkı sağlanması ve ihracatta maliyetlerin azaltılması bağlamında birçok düzenleme yapmamız gerekiyor.” dedi. Ayrıca Maliye Bakanı Naci Ağbal şu açıklamada bulundu;

“Ama bu vazgeçtiğimiz vergilere karşı ekonomide meydana getirilen etki sayesinde bir taraftan ekonomi büyüyor, diğer taraftan da vergi hasılasında önemli bir kayba uğramıyoruz. Bundan önceki yıllarda yaptığımız düzenlemelerle de bunları gördük. Yüzde 33 olan kurumlar vergisi oranını yüzde 20’ye düşürdük. Yine gelir vergisi dilimlerinde önemli indirimler yaptık. Bugün geriye dönüp baktığımızda bu indirimler orta ve uzun vadede gelir veya vergi hasılasında kayba neden olmanın ötesinde tam tersine kayıt dışılığı aşağı çekti, vergiye gönüllü uyumu artırdı, mükellef ile devlet arasında vergiye ilişkin bir barış ortamı oluşturdu ve biz bu sayede kayıtlılığa da önemli katkı sağlamış olduk.”

“1985 yılında KDV Kanunu sistemimize dahil oldu. O zamana kadar satış vergileri varken Avrupa Birliğinde gördüğümüz KDV’yi o dönemde Türkiye’ye kazandırdık. Uzun yıllar içinde KDV uygulamalarında karşılaştığımız birtakım sıkıntılar var. Özellikle uygulamada vatandaşlarımızın, işletmelerimizin zorlandığı alanlar var. Yerine göre KDV uygulaması yerli üretimi cezalandıran, yerli üretim üzerinde maliyet oluşturan bir boyuta kavuştu. Yerine göre ise piyasa eşitsizliklerine neden olan bir vergi haline geldi. Bunun için KDV Kanunu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışmayı başlattık. Önümüzdeki dönemde KDV Kanununda ne tür düzenlemeler yaparsak karşılaştığımız sorunları aşarız ve özellikle üretimin yerlileştirilmesi bakımdan bir araç olarak kullanırız diye önemli bir çalışmamız var. Belli bir aşamaya gelince bunun detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız.”

Kamupersoneli.net | ANKARA