Ekonomi

Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan İhracatçıları Sevindirecek Açıklamalar

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, ihracatçıların zorluklar içerisinde iş yaptıklarını bildiklerini belirterek, “KDV iadesi bizim size borcumuz. Bunu basitleştirmek, kısaltmak, maliyetleri düşürmek bizim borcumuz. Maliye Bakanlığı’nın ihracatçının iadesini bir gün bile fazla bekletmemesi lazım, vebale girer.” dedi. 


Ağbal, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016’da yaptığı konuşmada, son 1 yılda yatırım maliyetlerini aşağı çekecek önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini bildirdi.

İnşa edilen binalara 5 yıl süreyle, araziye ise teşvik belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti tanıdıklarını anımsatan Ağbal, yatırımcılardan bu konuda şikayet aldıklarını belirterek, “Gittik, arsayı bulduk, yatırım yaptık, ama öyle bir emlak vergisi çıktı ki, acaba burada yatırım yapmasa mıydık? Yüksek bir emlak vergisini ödemekle karşı karşıya kaldık.” denildiğini dile getirdi.

Ağbal, şimdi yaptıkları bu düzenleme ile yatırımcıları bu emlak vergisi yükünden kurtardıklarını, bunun da yatırım maliyetlerini aşağı çeken önemli bir düzenleme olduğunu ifade etti.

Şirket kuruluşlarını da basitleştirdiklerinin altını çizen Ağbal, bundan sonra doğrudan doğruya vergi incelemesine başlamayacaklarını, bunun yerine mükellefin kendisini izaha davet edeceklerini vurgulayarak, “Dolayısıyla mükellefle devlet arasında karşılıklı güveni artıran, itimadı geliştiren bir yeni vergi denetim sistemini oluşturmuş olacağız.” şeklinde konuştu.

Ağbal, uluslararası şirketlerin Türkiye’de, bölge ile ilgili faaliyetlerini yürütmek üzere bölgesel yönetim merkezleri kurduğunu hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunlardan herhangi bir şekilde kurumlar vergisi alınmamasını öngören bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Ofislerinde çalışan personelin yurt dışından ödenen ücretlerinde de gelir vergisi stopajı istisnası getirdik. Biz inanıyoruz ki bu düzenleme neticesinde birçok global şirket, yönetim ofislerini Türkiye’de faaliyete geçirecekler ve Türkiye’yi bu bölgede bir merkez haline getirecekler.”

 

– “10 ayda yapmış olduğumuz iade tutarı 29 milyar lira”

 

Maliye Bakanı Ağbal, Türkiye’deki tasarruf oranlarının istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Türkiye’nin daha fazla büyümesi için daha fazla tasarruf oranlarına ihtiyaç olduğuna işaret eden Ağbal, bu anlamda daha önce BES ile ilgili önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anımsattı.

Ağbal, BES’te otomatik katılımın ocak başında hayata geçeceğini, Hazine Müsteşarlığının bu konuda çalıştığını dile getirdi.

Yeterliliği tespit edilmiş, çalışma koşulları yasa ile belirlenmiş, sorumluluğu olan, yargı sürecine katkı sağlayacak yepyeni bir bilirkişilik sisteminin hayata geçeceğini anlatan Ağbal, “Adalet Bakanlığımız bu konuda ikincil düzenlemeleri yakın bir zamanda yapmak suretiyle çok önemli bir reforma imza atmış olacak.” diye konuştu.

Ağbal, KOBİ’lerin krediye erişiminde en büyük sıkıntılarının kredi alabilmek için gerekli teminatlara sahip olamamaları olduğunu, burada KOBİ’lerin bilançolarına bakıldığı zaman önemli ölçüde taşınırları olmalarına rağmen mevcut yasal düzenlemenin bu taşınırları teminat olarak koyma imkanı vermediğinin altını çizdi.

Bu düzenleme ile KOBİ’lerin bankalardan daha fazla kredi kullanmalarına imkan verecek yeni bir sistemi hayata geçirmiş olacaklarını anlatan Ağbal, hizmet sektörünün global anlamda çok önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Ağbal, hizmet ihracatı kapsamında teşvik ettikleri alanları bu dönemde genişlettiklerini, üretim sürecinde damga vergisi ve harçlarda tam istisna getirdiklerini anlattı.

KDV iadesi ile ilgili ise Ağbal, şöyle konuştu:

“Sizin için çok önemli, sizin alacağınız. Benim için çok önemli, benim borcum. Dolayısıyla alacaklı, borçlu karşı karşıyayız. KDV iadeleri konusu gerçekten çok önemli. 2014 yılında yapmış olduğumuz toplam KDV iadesi tutarı 29 milyar lira. İhracatçılara yapmış olduğumuz iade tutarı 2014’te 18 milyar lira. 2015 yılında toplam iade 29 milyar liradan 32 milyar liraya çıkmış, ihracatçılara yaptığımız iadede 18 milyar liradan 22 milyar liraya çıkmış. 2016 yılının 10 ayında, bugüne kadar toplam 10 ayda yapmış olduğumuz iade tutarı 29 milyar lira. Bu kapsamda ihracatçılara yapmış olduğumuz iade tutarı 18,6 milyar lira. Yıl sonunda ihracatçılarımıza yapacağımız iade tutarının yaklaşık 25 milyar lira olacağını düşünüyoruz. Toplam iade tutarı ise 38 milyar lira yapıyor. 38 milyar lira deyip geçmeyin. Birçok bakanlığımızın bütçesinden daha fazla.”

 

– “KDV iadesi bizim size borcumuz”



Ağbal, ihracatçının haklı taleplerinin bulunduğunu belirterek, “İhracatçımız ‘Bir iade alacaksam onu en kısa sürede alayım’ diyor. Doğru bir talep. Maliye Bakanlığı’nın ihracatçının iadesini bir gün bile fazla bekletmemesi lazım, vebale girer. Burada bir sorun yok. İki, ‘iade sürecinde bizi evraka boğmayın, güvensizlik göstermeyin, kimsenin iki dudağı arasında olmasın, iade alacaksam, evraklar belli olsun, bilgi almak istediğimde bilgiyi alayım.’ Bunların hepsi doğru talepler Maliye Bakanlığı olarak bu taleplerle ilgili bir gayret içerisindeyiz, çalışıyoruz. Kolay bir hadise de değil. Ciddi iade başvuruları var.” şeklinde konuştu. 

2014 mayıs ayında önemli bir değişiklik yaptıklarını, süreçleri basitleştiren tebliğ düzenlemesi yaptıklarını, iade miktarlarının bir miktar arttığını ama yine de sistemde sıkıntı olduğunu ifade eden Ağbal, yeterli insan kaynağını bu alana tahsis edemediklerini söyledi. 

Ağbal, ikincil düzenlemelerde belirsizlik içeren hususlar bulunduğuna dikkati çekerek, “Bir vergi dairesinin ‘ak’ dediğine diğeri ‘kara’ diyor. Bu da doğru değil, devlet tektir. Bir şey ak ise her yerde ak olması lazım. Vatandaş süreçlerden yeteri kadar bilgi sahibi olamıyor.” dedi. 

KDV iadesine ilişkin eylem planı hakkında bilgi veren Ağbal, şunları kaydetti:

“KDV iadelerinin hızlanabilmesi ve basitleşmesinin birinci yolu, ihtisaslaşma. Ankara ve İstanbul’da ihtisas vergi daireleri kurduk ve faaliyete geçirdik. Ankara’da 2’si faaliyete başladı, İstanbul’da da öyle. İstanbul’daki ihtisas vergi dairelerinin sayısını önümüzdeki aylarda artıracağız. Söz konusu 4 ihtisas vergi dairesindeki iadeler toplam iadenin yüzde 34’ününü kapsıyor, hedefimiz bunu yüzde 90’lara çıkartmak. Sadece Ankara’da, İstanbul’da değil, Bursa’da, Antep’te, başka illerde de ihtisas vergi daireleri kuracağız. Büyük ölçekli işletmeler vergi dairesi başkanlığının bünyesinde özel bir ihtisas KDV iadesi birimi kuracağız. İade sürecinde kağıt ortamında istenen birçok belgeyi elektronik ortama taşıdık. Devletin diğer dairelerinden alınacak belgeleri artık istemeyeceğiz.” 

Ağbal, ihracatçıya güveni esas alarak süreçleri kısaltacaklarını dile getirerek, “Ne kadar zorluklar içerisinde iş yaptığınızı anlıyoruz. KDV iadesi bizim size borcumuz. Bunu basitleştirmek, kısaltmak, maliyetleri düşürmek bizim borcumuz. Sizden de bu konuda destek bekliyorum. Karşılaştığınız sorunları bizimle paylaşın.” diye konuştu. 

KDV iade süreçlerini daha da iyileştireceklerini anlatan Ağbal, “Özellikle ihracatta dahilde işleme rejiminden yararlanarak mal getiren firmalarla ilgili üst tavan uygulaması var onu kaldıracağız.” diye konuştu. 

Ağbal, ihracat sektörüyle ilgili bu dönemde bütçede önemli bir inisiyatif aldıklarını aktararak, “Uzun zamandır aslında ihracatçılarımızla hep konuşurduk. Bütçeden ihracata verilen nakdi destek tutarları radikal şekilde artırılmalıdır ve bu devamlı olmalıdır. Bunu önemsiyorum. Türkiye uzun vadeli büyüme oranlarını yukarıya çekecekse bu üretimle, ihracatla olacak. Bizim ihracatçımıza her türlü destek vermemiz lazım.” şeklinde konuştu. 

Bakan Ağbal, ihracat desteklerini her geçen yıl artıracaklarını belirtti. 

Ağbal, gelecek yılın bütçesinin diğer bütçelerden önemli bir farkı olduğunu vurgulayarak, “2017 yılında iki kanal üzerinden büyümeye daha fazla destek vereceğiz. Bunlardan biri kamu yatırımları. Özellikle özel sektörün yatırım için ihtiyaç duyduğu altyapı yatırımlarına 2017 yılında daha fazla kaynak ayırıyoruz.” dedi. 

İhracata yaklaşık 3 milyar liralık destek verdiklerini aktaran Ağbal, sosyal güvenlik işveren prim desteğini 2017 yılında artıracaklarını, bu anlamda asgari ücret desteği getirdiklerini anımsatarak, bu desteği 2017 yılında da devam ettirme kararı aldıklarını dile getirdi.

Ağbal, dolayısıyla işletmelerin 2017 yılında da asgari ücretli olarak çalıştırdıkları kişiler üzerinde destek alacağını ifade etti.

KOBİ’lere gerek hibe, gerekse kredi faiz desteği vermeye devam edeceklerini vurgulayan Ağbal, turizm sektörünün 2017 yılında bütçeden 500 milyon lirayı aşan bir destek alacağını sözlerine ekledi. 

KAMUPERSONELİ.NET – AA