Ekonomi

Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan "Vergisini Düzenli Ödeyene İndirim" Müjdesi

Maliye Bakanı Ağbal, hükümet olarak vergi borçlarını zamanında ödeyen mükelleflere indirim yapılacağı müjdesini verdi. Vergisini zamanında ödemeyen vatandaşlar içinde imkan sağlamak ve yeniden yapılandırma konularına açıklık getiren Ağbal kanunların ekonominin ihtiyaçları çerçevesinde doğru tercihler yapıldığını söyledi.

Vergisini Zamanında Ödeyene Kolaylık 

Maliye Bakanı Ağbal; “Vergi mükellefi kazanıyor, gelip o kazandığının bir kısmını bizimle paylaşıyor. Ama diğer taraftan ödeme gücü olan, bunu zamanında ödeyen mükellef de diyor ki ‘Geçmişe dönük ödeme performansımız iyiyse, bize de bir imkan sağlayın’. Bunu da haklı bir talep olarak görüyoruz. Vergisinde süresinde ödeyemeyen suçlu olmadığı gibi, vergisini süresinde ödeyen vatandaşa da böyle bir kolaylığın sağlanması doğru bir talep.” ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, yapılan düzenleme kapsamında mükellefin yararlandığı dönem itibariyle geçmişe dönük borcu olmaması gerekiğini de belirterek şu ifadeleri kullandı; “Yani belli bir süre 3 yıl olur 5 yıl olur, bizim tercihimiz 3 yıl. Geçmiş 3 yıl her beyannamesini süresinde vermiş, her beyannamesini süresinde ödemiş. Bazen 3-5 bin lira küçük rakamları arada bir kaçırırsınız, bunları dikkate almamak lazım. Beyannamelerin düzenli olarak zamanında verilmiş olması, ödemelerin düzenli olarak zamanında yapılmış olması bir ölçüt olacak. Bu indirimden yararlanılacak dönem itibarıyla herhangi bir vergi borcu olmayacak. Burada şuna da dikkat ediyoruz, bu indirimi vereceğimiz mükellefimiz sadece vergisini zamanında ödeyen kişi olmasın aynı zamanda geçmişe yönelik vergisini de eksik ödememiş olsun. Burada bizim belirlediğimiz ölçütlerden biri geçmişte herhangi bir şekilde mesela 3 yıllık süreçte geçmişe dönük herhangi bir şekilde bir vergi incelemesi sonunda bir vergi tarh edilmemiş olması gerekiyor.” dedi.

İndirim konusuna da değinen Ağbal, “İndirim oranı konusunda genellikle yüzde 5 şeklinde bir beklenti var, bu oran da olabilir. Bunu farklı senaryolar altında, farklı mükellef grupları itibarıyla çalışıyoruz.” diye belirtti.

KAMUPERSONELİ.NET