Ekonomi

Mehmet Şimşek: "Kalıcı tahribat yok"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası, ekonomide kalıcı bir tahribat beklemediklerini belirterek, “Bütün kurumlarımız, Merkez Bankamız, Borsa İstanbul, SPK, BDDK, Hazine, bütün ilgili birimler, hepsi işlerinin başında. Piyasaların etkin bir şekilde, sorunsuz bir şekilde işlem görmesi için gerekeni yaptılar, yapacaklar, yapıyorlar. O konuda tereddüt yok.” dedi.

Şimşek, Bloomberg HT’de soruları yanıtladı. Darbe girişiminin ardından yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilişkin algılarına yönelik bir soru üzerine Şimşek, dün sabahtan itibaren 3 uluslararası yatırım bankasının ev sahipliğinde yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla görüştüklerini hatırlattı. Pazar günü olmasına rağmen telekonferansa rekor düzeyde katılım sağlandığını ifade eden Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile bütün sorulara cevap verdiklerini söyledi. Şimşek, “Özetle şunu söylemeye çalışıyorum. Dışarıdan bakınca ne görüyorsunuz? Millet, demokrasiye, hükümetine sahip çıkmış ve darbecileri püskürtmüş. Türkiye’nin aslında hem iç barışı hem dış algısı anlamında süreç, Türkiye’yi güçlendirmiştir, zayıflatmamıştır.” diye konuştu.

Olayın “başarısız bir darbe girişimi olduğunu”  vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

“Tabii ki sonuçları vardır. Tabii ki bu sürecin iyi yönetilmesi lazım. Başlangıçta birtakım tepkiler verilebilir. Çünkü herkes Türkiye’yi yakından bilmeyebilir. Ekonomide bunun doğurduğu kalıcı bir tahribat beklemiyoruz. Ne büyümede ne dış dengede ne de diğer makro ekonomik alanlarda. Özetle kalıcı tahribat yok. Ülkemiz, demokrasimiz, siyasi istikrarımız güçlenmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin önü açıktır. Biz çok hızlı bir şekilde tekrar yapısal reform gündemimize döneceğiz.”

Darbe girişiminin daha çok reform yapmanın önünü açacağının altını çizen Şimşek, piyasaların etkilenmemesi için alınan tedbirleri anlattı. Şimşek, bu tür durumlarda en önemli konunun likiditenin sağlanması olduğunu belirtti. Bu anlamda Merkez Bankasının sınırsız likidite sağlayacağını açıkladığını hatırlatan Şimşek, likidite noktasında milletin rahat olmasını istedi.

Döviz noktasında da gereken açıklamaların yapıldığını anlatan Şimşek, bütün ilgili kurumların görevinin başında olduğunu vurguladı. Şimşek, “Bütün kurumlarımız, Merkez Bankamız, Borsa İstanbul, SPK, BDDK, Hazine, bütün ilgili birimler, hepsi işlerinin başında. Piyasaların etkin bir şekilde, sorunsuz bir şekilde işlem görmesi için gerekeni yaptılar, yapacaklar, yapıyorlar. O konuda tereddüt yok. Her zaman için bizim planlarımız var. Ama şu aşamada ben şahsen olağanüstü bir durumdan, çok kötü bir rüya sonrasında hızla normalleşmenin başladığı bir süreç olarak görüyorum. İnşallah öyle olacak.” ifadelerini kullandı.

Kamupersoneli.net | AA