Ekonomi

Memurlara, Annelere, Çocuklara, Ev Alacaklara, Evleneceklere, İşsizlere Ve Öğrencilere Verilen Maddi Destekler

ÖĞRENCİLERE VERİLEN DESTEKLER

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan yeni bir açıklama geldi.

Bakan Selçuk yaptığı açıklamada ise;

“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda ise illerinde ilk 10’a giren veya Türkiye genelinde il 20 bine giren Şartlı Eğitim Yardımından (ŞEY) faydalanan çocuklara ise aylık 500 Türk Lirası verilecek” dedi.

Diğer yandan üniversite sınavında başarılı olan öğrencilere yönelik olarak ise;

“Üniversiteye giriş sınavında ilk bine girme başarısı gösteren Şartlı Eğitim Yardımından (ŞEY) faydalanıcısı öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin Türk Lirası destek verilecek” dedi.

EVLENECEKLERE VERİLEN DESTEKLER

Devlet evlilik hazırlığında olan gençlere maddi açıdan bazı destekler sağlanıyor. Eğer eşler anlaşarak bu desteklerin tamamından ayrı ayrı faydalanırsa destek tutarı 55 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. 

Peki devletin evlenecek çiftlere sağladığı evlilik desteğinin detayları neler? Kimler, nasıl evlilik desteğinin sahibi olabilir? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar, 

15 BİN TL’YE VARAN ÇEYİZ DESTEĞİ

Devletin evlenecek çiftlere sağladığı ilk destek çeyiz desteği. Bu destek ile eşler ayrı ayrı 7 bin 500 TL’ye varan bir desteğin sahibi olabilirler. Yani bir çift çeyiz desteği ile toplam 15 bin TL’lik bir desteğin sahibi olabilir. 

Ancak bu desteği almak için yapılması gereken işlemler ve sağlanması gereken şartlar bulunuyor. Buna göre çeyiz desteğinden faydalanacak vatandaşların en fazla 27 yaşında olmaları gerekiyor. Bu destekten 27 yaşından küçük olanlar faydalanıyor. 

Yaş şartını sağlayan vatandaşların sağlamaları gereken başka bir koşul bulunmuyor. Buna göre bu destekten faydalanmak isteyen vatandaşlar öncelikle aracılığıyla bir evlilik hesabı açması gerekiyor. Daha sonra bu hesaba belirli bir oranda ve sürede para yatırması isteniyor. Çeyiz hesabı açan vatandaşlara yatırdıkları para miktarına ve oranına göre değişen bir destek alıyorlar.

Ödeme Planı ve Destek Miktarı

Mevzuata göre, 36-48 ay arası para yatırdığında yatırdığı tutarın yüzde 10’u kadar, 48-60 ay arası düzenli para yatırırsa yatırdığı paranın yüzde 15’i60 ayın üstünde para yatırırsa yatırdığı tutarın yüzde 20’si kadar destek alır. Bu ödeme planlarında en düşük tutar 5 bin TL en yüksek tutar ise 7 bin 500 TL olarak belirleniyor ayrıca  evlenecek gençler bu işlemleri tamamladıklarında 15 bin TL’ye varan bir desteğin sahibi olabiliyorlar.

40 BİN TL’YE VARAN KONUT DESTEĞİ

Devletin çeyiz desteğine benze bir destek ise konut desteği. Bu destek için ayrıca yaş şartıda bulunmuyor. Yine ayrı ayrı alınabilen destek ile bir vatandaş 20 bin TL’ye varan çift olarak ise 40 bin TL’ye ulaşan bir hibenin sahibi olabiliyorlar. 

Konut desteğinin mantığı da aynı çeyiz hesabında olduğu gibi konut hesabı açmaları ve bu hesaba belirli bir oranda ve sürede para yatırması isteniyor. Yatırdıkları tutar ve süreye göre hibe destek alıyorlar. 

Ödeme Detayları ve Destek Miktarı

Konut desteğinde 36 ila 47 ay arasında para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 15’i tutarında destek alırlar. Bu süre için en fazla 13 bin TL ödeme yapılıyor. 48 ila 59 ay para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 18 destek alırlar ve maksimum tutar 14 bin TL’dir. Hesaba 5 yıl ve daha uzun süre kalanlara ödeme miktarının en fazla yüzde 25’i kadar destek alıyor ve bu destek miktarı 20 bin TL’ye ulaşıyor. 

Konut hesabı açtıran kişiler tercihlerine göre isterlerse ayda bir, isterlerse de üç ayda bir hesaba ödeme yapabiliyor. Söz konusu ödemelerini aylık olarak yapan kişiler ayda en az 250, en fazla 2.500 TL, üç aylık ödeme yapanlar için de en az 750, en fazla 7.500 TL yatırabiliyor.

İŞSİZLERE VERİLEN DESTEKLER

İşsizlik sorunun çözülmesi için Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından İşbaşı Eğitim Programları düzenleniyor ve bu programlar kapsamında işsiz gençlere günlük 75 TL veriliyor.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen bu programların detaylarını kamupersoneli.net olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz… 

GÜNLÜK 75 TL VERİLECEK

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından İşbaşı Eğitim Programları kapsamında belirli meslekler katılanlara 75 TL bu mesleklerin dışında kalanlara ise günlük 54 TL cep harçlığı verilecek. Bu programlar kapsamında adayların sigorta primleri de İŞKUR tarafından ödeniyor.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bulut bilişim uzmanı, endüstriyel robot programcısı, endüstriyel tasarım mühendisi, mikro işlem tasarımcısı, veri tabanı analisti, mobil yazılım geliştirme uzmanı gibi mesleklerde düzenlenecek olan İşbaşı Eğitim Programlarına katılan 18 – 29 yaş aralığındaki gençlere günlük 75 TL veriliyor.

9 ay sürecek olan bu programlara başvuruların Türkiye İş Kurumunun İl Müdürlüklerine yapılacak. İşbaşı Eğitim Programlarına katılarak günlük 75 TL ücret almak isteyen gençlerin yukarıda belirtilen mesleklerde kendilerine bir iş bulmaları daha sonra Çalışma İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor. Böylelikle 9 ay boyunca günlük 75 TL ücret almaya hak kazanacaklardır.

MEMURLARA VERİLEN DESTEKLER

Milyonlarca memura Temmuz ayından sonra Ocak ayında da zam göründü.

Enflasyon  tahminleri memurlara Ocak ayında yüzde 4’lük oranda toplu sözleşme zammına ilave olarak fark yansıtılmasını öngörürken bir diğer artışında aile yardımlarında olacağı konuşuluyor.

Toplu sözleşmeyle beraber memurlara Ocak ayı içerisinde yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Diğer yandan 2018’in ikinci yarısında enflasyın yüzde 3.5’i aşması durumunda enflasyon farkı verilecek.

Ayrıca aile yardımı da memur maaş katsayılarında ki artışla beraber yükselmiş olacak.

Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yapmış oldukları son beklenti anketi, memurlara enflasyon farkı çıkarabileceğini ifade ediyor.

Söz konusu anketin tahminlerine göre 2018 yılının ikinci yarısında enflasyon yüzde 6.67 olarak gerçekleşecek.

Tahminin tutması durumunda memurlara 3.17 enflasyon farkı oluşacak. Bu sayede memurlara Ocak ayında yüzde 4 zam ve yüzde 3.17 enflasyon farkı yansıtılacak.

Bu artışla beraber aile yardımlarıda yükselmiş olacak. Çalışmayan eş için ödenen aile yardımı ise 251, 68 TL’den 

Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 58,98 liradan 63,20 liraya, 6 yaş üstü için 29,49 liradan 31,60 liraya çıkacak. 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memura halen aylık 369,63 lira ödenirken, bu tutar 396,13 liraya yükselecek…

KONUT ALACAKLARA VERİLEN DESTEKLER

Kira bedelinin belirlenmesinde üretici fiyatları yerine tüketici fiyat endeksinin artışı baz alınacak.

Konut hesabı uygulamasının daha etkin ve tasarrufları artırıcı bir sistem haline getirilmesini teminen, sistem Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Konut hesabına devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkarılıyor…

İlk kez ev sahibi olacaklara 20 bin lira devlet desteği veren konut hesabı yeniden düzenleniyor.

AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 71 maddeden oluşan torba yasa teklifiyle konutta devlet katkısının artırılması öngörülüyor.

Konut hesabının daha etkin hale getirilmesi için yapılan değişiklikle sistem Hazine Bakanlığı’nca yürütülecek. Konut yardımları için belirlenen devlet katkısı 20 bin TL’den 25 bin TL’ye çıkarılacak…

ÇOCUKLARA VERİLEN DESTEKLER

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen görüşmeler sırasında bir konuşma yaptı. Konuşmasında Çalışma Bakanlığı bünyesinde ailelere sağlanması beklenen desteklere dair açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk yeni bir proje hakkında açıklamalarda bulundu. 

Yeni proje ile ikiz veya üçüz çocuğu bulunan vatandaşlara her ay 150 TL destek sağlanacağını açıkladı. Bakan açıklamalarında ayrıca kronik hastalığı bulunan çocuklar için ve başarılı olan çocuklar içinde yeni destek projeleri olduğunu duyurdu. 

0-2 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN 150 TL DESTEK 

Aile Bakanlığı 2019 bütçe görüşmeleri sırasında gerçekleştirdiği konuşmasında söz konusu desteklere dair açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk şu ifadeleri kullandı. 

“Çoklu Doğum Yardım Programı ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahibi ailelerimize yönelik 0-2 yaş aralığında çocuk başına aylık 150 lira ödeme yapacağız. Ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin elektrik bedellerinin 200 TL’ye kadar olan kısmına yönelik destekte bulunacağız.”

Bakan Selçuk konuşmasının sonunda ayrıca başarılı olan öğrencilere bazı burslar verileceğini açıkladı. “MEB tarafından düzenlenen sınavlarda, illerinde ilk 10’a giren veya Türkiye genelinde ilk 20 bine giren Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcısı çocuklarımıza aylık 500 lira, üniversiteye giriş sınavında ilk bine girme başarısı gösteren Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcısı evlatlarımıza ise bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira nakdi destek sağlayacağız.”

ANNELERE VERİLEN DESTEKLER

Bilindiği üzere devlet vatandaşlara çok sayıda alanda yardım sağlıyor. Vatandaşların bulundukları durumlarda mağduriyet yaşamamaları adına sağlanan bu desteklerden bazıları ise annelere sağlanıyor. 

Devlet tarafından annelere sağlanan desteklerin bazıları tüm anneler için geçerliyken bazı destekler sadece annelere sağlanıyor. 

DEVLET TARAFINDAN ANNELERE SAĞLANAN MADDİ DESTEKLER

Devlet; Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları gibi kurumları aracılığıyla annelere destekler sağlıyor. Bu desteklerden bazıları anneler tarafından bilinmediğinden dolayı kurumda kalıyor. Bu haberimizde siz okuyucularımız için annelerin bilmeleri gereken o destekleri derledik. 

İşte çalışan ve çalışmayan annelere devletin sağladığı maddi destekler. 

Emzirme Ödemesi

 Devlet yeni doğum yapmış tüm annelere emzirme parası ödemesi yapıyor. Bu kapsamda Mayıs 2015 yılından sonra dünyaya gelmiş her çocuğu için devlet anneye emzirme parası ödüyor. Çocuk sayısına göre artış gösteren emzirme parası için hiç bir koşul bulunmuyor. Buna göre devlet annelere doğum parası yardımında ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üç veya daha fazla çocuk için ise 600 TL ödeme yapıyor. 
Süt Parası

Devletin annelere sağladığı bir diğer ödeme ise süt parası ödemesi. Devlet anne olmuş her kadına 133 TL süt parası ödemesi yapıyor. 

Kreş Desteği

Annelere sağlanan bir diğer destek ise kreş desteği. Devlet 2 ve 5 yaş arası çocukları bulunan annelere çocukları için belirli bir oranda kreş desteği sağlıyor. Devlet tarafından sağlanan kreş desteği ailelere ek bir destek olarak sağlanıyor. Yani ailelere direk ödenen bir destek değil. Düzenleme kapsamında işveren tarafından kreş ve gündüz bakımevi için çalışanın ücretine ilave olarak yapılan ödeme, gelir vergisinden istisna ediliyor, yani vergi dışı bırakılıyor. Bu kapsamda sağlanan destek miktarı annenin ücretine göre değişmekle beraber 1015 TL seviyesinde.

İş Görememezlik Ödeneği

Devlet tarafından belirli koşulların sağlanması durumlarda çalışan annelere iş görememezlik ödemesi yapılıyor. Bu destek ile devlet, bir kadın bir işyerinde çalıştığı sırada anne olmaya hazırlanırsa doğumdan önce ve sonra izin ve maaş ödemesi konularında destek sağlıyor. Çalışan annelere sağlanan bu destek miktarı çalışan annenin brüt maaşına göre belirleniyor. Ayrıca annelere doğumdan önce ve sonra kullanacağı izinler sırasında maaş desteği sağlanıyor. 16 haftalık bu izin süresince maaş işyeri tarafından değil devlet tarafından ödeniyor. Bu desteklerden faydalanabilmek için ise anne adayının son bir yılda en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması gerekiyor.

Bayanların iş hayatında aktif olarak çalışma süreçlerinde doğum yapmaları durumunda devlet tarafından maddi destek sağlanmakta.

Çalışan annelere doğumdan önce ve doğumdan sonra kullanacakları izinlerde kullanmış oldukları izinlerin yarısının ücretinin devlet tarafından ödeneceği ifade edildi.

Söz konusu devlet tarafından çalışan annelere yönelik olarak Takvim Gazetesi’nin haberinin detayları sizlerle paylaşıyoruz.

DEVLET DESTEĞİ DETAYLARI

Çocuğu olan kadınların doğum izni sonrasında yarım gün çalışma imkanına sahip olabilecekler. Bu hakları kullanan anneler işveren maaşlarının yarısını devlet tarafından ayda 938.65 Türk Lirası olarak ödeme yapıyor. Anneye 180 gün içerisinde devlet tarafından 5 bin 631 Türk Lirası ödeme yapılıyor ve anneler tam maaş verilerek yarım gün çalıştırılabiliyorlar.

İşçi anneler ilk doğumlarından sonra 60 ve ikinci doğumlarında ise 120 ayrıca 3. ve üzerindeki doğumlarında ise 180 gün süre ile yarım gün çalışma hakkına sahip olabiliyorlar.

Yarım gün çalışan kadın işçilerin çalıştıkları sürelere tekabül eden prim ve ücretlerini işverenler çalışmadıkları sürelere tekabül eden priimler ve ücretlerin İşsizlik Sigortası Fonu olarak ödendiği ifade ediliyor.

1 ay boyunca yarı zamanlı olarak çalışan annelere İşsizlik Fonu tarafından ödenecek tutar 938 Türk Lirası 65 kuruş olmakta ve annelere maaşın ne kadarı olursa devletin çalışılmayan zamana göre ödeyeceği tutarlar bunları aşmamakta.

Devlet 60 gün yarı zamanlı çalışan annlere toplamda bin 877 Türk Lirası 30 kuruş, 120 gün yarı zamanlı çalışan annelere 3 bin 754 Türk Lirası 60 kuruş, 180 gün yarı zamanlı çalışan annelere ise 5 bin 631 Türk Lirası 90 kuruş ödeme yapmakta.

Bir Yorum

  1. parayı çarçur etmeyin askeri ücretli çalışana destek verin o zaten parası ile alır