Ekonomi

Merakla Beklenen FED Tutanakları Açıklandı

 Merakla beklenen FED Tutanakları açıklandı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle içerde piyasalar kapalı olsa da yurtdışı piyasalarda dolar TL karşısında bu sabah 2,9952 sınırında işlem görüyor.


Yurtiçi piyasalar resmi tatil nedeniyle kapalı olsa da yurtdışında devam eden işlemlerde dolar TL karşısında Reuters paneline göre saat 09.05 saatinde 2,9952 seviyesine çıktı. Dolar, dün günü 2,98 seviyesinden kapatmıştı. Bugün ise 3 lira sınırına yaklaştı. Doların yükselişinde, dün akşam FED’den gelen Haziran’da faiz artırımı sinyalinin etkisiyle para biriminin küresel çapta değerlenmesinin etkisi büyük gibi görünüyor.

Tutanaklara bakılırsa Haziran’da faiz artırımı için ayrıca enflasyonda yükseliş ve işsizlikte azalma şartları da devam ediyor. Reuters haber ajansı, FED’in Haziran ayında faizleri artırma ihtimalinin piyasa uzmanlarının beklentisinin aksine daha yüksek olduğunu belirtti.

FED üyeleri ABD ekonomisinde enflasyonun yüzde 2 olmasına ihtimal veren ekonomik iyileşme gördüklerini ve küresel ekonomik yavaşlamadan çok da tedirgin olmadıklarını söyledi. Bu da Haziran ayında faizin yükselme ihtimalini artırıyor. 

Haziran Artışı Ne Demek?

Haziran’da faizin artması, dolara olan ilgiyi artıracağı için doların TL karşısında güçlenmesi demek. Uzmanlar, Haziran’da faiz artırımı olması durumunda TL’nin 3 TL sınırını yeniden aşabileceğine işaret etmişti. Bugün Merkez Bankası dolar için yılsonunda 3,10 TL seviyesine çıkabileceğini gösteriyor.  Doların TL karşısındaki tarihi rekoru ise 3,07 idi.

Kamu haberleri,güncel, siyasi,kültür sanat, teknolojik, bilimsel ve daha birçok konudaki olaylardan haberdar olmak için her zaman ki gibi kamupersoneli.net sitesini takip edebilirsiniz. Dünya’yı avuçlara taşıyan telefonlarınıza, android uygulamamızı yüklemeniz takip etmekte fayda sağlayacaktır. 

Kamupersoneli.net | Ankara