Ekonomi

Merkez Bankası 2016 Mayıs Fiyat Gelişmeleri Bilgilendirmesi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Hakkında Bilgilendirme yaptı.

Merkez Bankası’nın resmi internet sayfasından yayımlanan Mayıs ayı fiyat gelişmelerine göre Mayıs ayında tüketici fiyatları %0,58 oranında artış göstermiş, yıllık enflasyon %6,58 oran ile yatay seyir göstermiştir.  Merkez bankası tarafından paylaşılan verilere göre Gıda fiyatları ılımlı bir seyir gösterse de söz konusu grupta yıllık enflasyon baz etkisiyle yükseliş göstermiştir.  Hizmet grubu ise enflasyonun ana eğilimi göreli yüksek seviyesini korumuş durumda.

Merkez Bankası Tarafından yapılan Değerlendirmeler ise şu şekilde ;

Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında artmış ve yıllık tüketici enflasyonu yatay seyrederek yüzde 6,58 olmuştur. Bu dönemde H ve I endekslerinin yıllık değişim oranları sırası ile 0,52 ve 0,64 puan azalarak yüzde 8,69 ve 8,77 olarak gerçekleşmiştir. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda grubunun katkısı 0,28 puan artarken temel mal grubunun katkısı 0,29 puan azalmıştır. Bu dönemde enerji ve hizmet gruplarının katkılarında kayda değer bir değişim gözlenmemiştir.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin, temel mal kaynaklı olarak, Mayıs ayında belirginleştiği gözlenmiştir. Bu dönemde, hem giyim fiyatlarındaki artışın mevsim ortalamalarının altında gerçekleşmesi hem de giyim dışı temel mal fiyatları eğiliminin yavaşlamasıyla temel mal grubunun ana eğiliminde bir iyileşme kaydedilmiştir. Diğer taraftan, hizmet grubu ana eğilimi yüksek seviyesini korumuştur.