Ekonomi

Merkez Bankası Hamlesinden Sonra Dolardaki Son Durum Ne?

Güne yükselişle başlayan ve 3,7873 ile tarihi zirvesine çıkan dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıklaması ile 3,74’ün altına indi.

Dolar/TL gün içinde tarihi zirvesini test etse de TCMB’den gelen açıklama ile düşüşe geçti ve 3,7391’e kadar geriledi.

TCMB tarafından yapılan yazılı açıklamada piyasalarda gözlenen aşırı oynaklığın yakından takip edildiği ve ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirlerin alınacağı bildirildi.

BORÇ ALABİLME LİMİTLERİ AZALTILDI

Ayrıca, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak tarihinden itibaren toplam 22 milyar TL’ye düşürülürken, yabancı para zorunlu karşılık oranları da tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi. TCMB açıklamasında bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacağı kaydedildi.

Gün içinde 3,7873 ile tarihi zirvesine çıkan dolar/TL TCMB açıklamasının ardından 3,74’ün altına geriledi ve saat 14.40 itibarıyla 3,7520 seviyelerinden alıcı buluyor. Şu dakikalarda avro/TL 3,9720 seviyesinden, sterlin/TL ise 4,5600 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, TCMB açıklamasının ardından döviz kurlarındaki spekülatif yükselişin sınırlandığını belirterek, yurt içinde siyasi gündem, yurt dışında ise ABD’de açıklanacak verilerin takip edileceğini ifade etti.

Teknik açıdan dolar/TL’de 3,7850 seviyesinin direnç konumuna geldiğini aktaran analistler, 3,7250 seviyesinin ise destek olarak öne çıkabileceğini dile getirdi.

Kamupersoneli.net | AA