Ekonomi

Merkez Bankası Hükümete Açık Mektup

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hükümete gönderilen mektupta, rekabet ve verimliliğin arttırılmasına yönelik olarak yasal reformların orta vadede kalıcı fiyat istikrarı sağlaması bakımından fayda sağlanabileceği belirtildi. Merkez Bankası yüzde 5 olarak hedeflnen 2017 enflasyonunun yüzde 11.92 olarak çıkması nedeniyke hükümete açık metup gönderdi. Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e gönderildiği belirtilen mektupta, 6 Aralık 2016’da yayımlanan “2017 Yılında Para ve Kur Politikası” başlığı adı altında politika metininde belirtilen konular gibi 2017 için enflasyon hedefinin hükümete yüzde 5 olarak belirlendiği ifade edildi.

Temel politika metninde; yıl sonu enflasyonunun hedefinin belirgin olduğu her iki yöne sapması halinde hükümete açık bir mektup yazılacağı hatırlatan mektupta 2017 sonunda enflasyonun yüzde 11.92 düzeyinde gerçekleştiği ve hedefin belirgin düzeyde kaldığı belirtildi.  Enflasyonun hedeften sapması halinde nedenlerin hedefe ulaşması için alınan önlemlerin alındığı mektupta gelecek dönem içerisindeTCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçları kullanmaya para politikasının kararlarını eflasyon görünümüne bağlı olarak devam edeceği belirtildi.

Gönderilen mektup içerisinde; “Enflasyonun beklentilerinin fiyatlama davranışları ve enflasyonun diğer unsurlardaki gelişmeler TCMB tarafından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde parasal sıkıştırma yapıabilecek, enflasyonun hedeflemesi dahilinde ise elde edilen tecrübelerin 2017 yılı gelişmelerinde enflasyonla mücadelenin başarısının arttırılması için makroiktisadi politika tasarımında bütüncül bir yaklaşımın benimsendiğinin önemine işaret edildi. Bu kapsamlarda toplumun refah düzeyinin önemli ölçüc desteklenecek olan kalıcı fiyat istikrarına ulaşabilmesi açısından kurumlar arası  iş birliği ve koordinasyonun arttırılması için para ve maliye politikaları arasında eş güdümün süreklilik kazanması önem taşımaktadır. ” denildi. 

Konuyla alakalı olarak; “Son yıllarda gözlemlenen şoklar ve yapısal enflasyonun halen hedefi üzerinde ve oynak seyretmesinde neden olduğu bu bağlamda. TCMB’nin birçok farklı boyutta ve sorunun kaynağına odaklı çabaların diğer kurumlarla beraber koordineli bir şekilde devam edeceği amaçlanan mektup içerisinde ilave katılık ve oynaklığa yol açan unsurlara yönelik olarak katkı sunmaya devam edeceği bildirildi. Son yıllarda gözlenen şoklar ve yapısal unsurların enflasyonun halen hedefin üzerinde ve oynak seyretmesine neden olduğu, bu bağlamda, TCMB’nin, birçok farklı boyutta ve sorunun kaynağına odaklı çabalarını diğer kurumlarla birlikte koordineli bir şekilde sürdürmeyi amaçladığı belirtilen mektupta, bankanın enflasyonda ilave katılık ve oynaklığa yol açan yapısal unsurlara yönelik çalışmalara katkı sunmaya devam edeceği bildirildi” ifadelerine yer verildi.

Kamupersoneli.net I ANKARA