Ekonomi

Merkez Bankası'ndan Hükümete Açık Mektup

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 5 olarak hedeflenen 2016 enflasyonunun yüzde 8,53 çıkması nedeniyle hükümete “Açık Mektup” gönderdiği açıklandı.

Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e gönderildiği belirlenen mektupta 9 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan “2016 Yılında Para ve Kur Politikası” başlıklı temel politika metninde belirtildiği gibi 2016 yılı için enflasyon hedefinin hükümetle beraber yüzde 5 olarak belirlendiği açıklandı.

Temel politika metni içerisinde yıl sonunda enflasyonun hedeften belirgin olarak (her iki yönde de 2 puandan daha fazla) sapması halinde hükümete bir “Açık Mektup” yazılacağının ifade edildiği mektup içerisinde 2016 yıl sonunda enflasyonun rakamlarının yüzde 8,53 düzeyinde gerçekleştiği ve hedefin belirgin olarak üzerinde kaldığı belirtildi..

Enflasyonların hedeften sapmasının nedenlerinin ise hedefe ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemlere değinilen mektup içerisinde, TCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği belirtildi.

Mektup içerisinde önümüzde bulunan dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı ifade edildi.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırmanın yapılabileceği kaydedilen mektupta, ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlenmesi halinde likidite araçlarıyla gerekli tedbirlerin alınacağının altı çizildi.

Mektup içerisinde, “Para ve maliye politikaları arasındaki eş güdümün güçlendirilmesinin de enflasyonla mücadeleye önemli katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.” ifadesine yer verildiği belirtildi.

Kamupersoneli.net | AA