Ekonomi

Merkez Bankası'ndan Kredi Kartı Faizi İndirimi Geldi! 1 Ekim'den İtibaren Akdi Faiz Oranları Düşüyor

TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. 12 Kasım 2016 tarihli ve 29886 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu tebliğin 4’üncü maddesinde değişiklik yapıldı.  Buna göre, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,60, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,28 şeklinde değiştirildi.

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARINDA İNDİRİM

Aynı tebliğin 5’inci maddesinde de şu değişikler yapıldı:  “Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık  azami gecikme faiz oranı yüzde 2,00’dir. Yabancı para cinsinden kredi kartı  işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1,68’dir.”

Böylelikle 1 Ekim 2019’da yürürlüğe girecek tebliğ ile kredi kartı  işlemlerinde uygulanacak faiz oranları düşürülmüş olacak

Bu arada, 29 Haziran 2019’da yayımlanan Resmi Gazete’de TCMB  tarafından 1 Temmuz 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere Türk lirası cinsinden  kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,00,  aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,40; yabancı para cinsinden kredi kartı  işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,60, aylık azami  gecikme faiz oranı yüzde 2,00 olarak belirlenmişti.

Merkez Bankası'ndan Kredi Kartı Faizi İndirimi Geldi! 1 Ekim'den İtibaren Akdi Faiz Oranları Düşüyor

Akdi Faiz Nedir?

Akdi faiz, kredi kartı dönem borcunuza asgari ödeme ya da asgari ödeme tutarının üstünde bir ödeme yapmanız halinde, kalan hesap bakiyesine uygulanan faiz oranıdır. Alışveriş faizi olarak da bilinir. Bir önceki dönemden devreden borcunuz bulunuyorsa ya da kredi kartı dönem borcunuza asgari ödeme veya bu tutarın altında bir ödeme yapmışsanız, kalan hesap bakiyenize akdi faiz işletilir.

Önceki dönemden devreden borcunuz yoksa ve kart ekstrenizde belirtilen dönem borcunuzun tamamını son ödeme tarihine kadar ödemişseniz, alışverişlerinizden kaynaklanan borcunuza akdi faiz de dahil olmak üzere herhangi bir faiz işletilmez.

Merkez Bankası'ndan Kredi Kartı Faizi İndirimi Geldi! 1 Ekim'den İtibaren Akdi Faiz Oranları Düşüyor

Gecikme Faizi Nedir?

Gecikme faizi, kredi kartı dönem borcunuzun asgari ödeme tutarının altında ödenmesi durumunda, yalnızca asgari ödeme tutarınızın ödemediğiniz kısmına aylık dönemlerde işletilen faiz oranıdır. Kredi kartı dönem borcunuzun asgari ödemesini yaparsanız kalan borcunuza gecikme faizi işletilmez. Ancak sadece asgari ödeme yaparak dönem borcunuzun tamamını ödemediğiniz için kalan borcunuza akdi faiz işletilir.

Gecikme faizi ödememek için kredi kartı dönem borcunuzun asgari ödeme tutarını, hem gecikme faizi hem de akdi faiz ödememek için de kredi kartı dönem borcunuzun tamamını ödemeniz gerekir.