Ekonomi

MHP Milletvekili Arzu Erdem: Suriyelilere 30 Milyar Dolar Harcayabilen Ülkeysek EYT'lilere Harcayacağımız Her Kuruş Helal

Kamupersoneli.net olarak Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ile gündemin önemli konularına ilişkin bir röportaj gerçekleştirdik. 

MHP Milletvekili Arzu Erdem’e yapmış olduğumuz röportaj kapsamında EYT’lilerin durumu ve bu konuda yapılacak çalışmalara ilişkin düşüncelerini sorduk. İşte detaylar,

MHP MİLLETVEKİLİ ARZU ERDEM’DEN EYT DEĞERLENDİRMESİ

Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Arzu Erdem konuya ilişkin yapmış olduğu değerlendirmesinde bu konuyu gündeme ilk olarak Milliyetçi Hareket Partisi tarafından getirildiğini ve bu konuda kanun teklifi verildiğini hatırlattı. 

Bu konuda MHP’yi suçlayanların olduğunu ifade eden Arzu Erdem bu konuya ilişkin olarak, bu kanunun o dönemde depremle ilgili olarak çıkarıldığını vurgulayarak daha sonra revizyona gitmesi gerekiyordu açıklamasında bulundu. 

Emeklilikte Yaşa Takılanların sosyal sorunları hakkında da açıklamalarda bulunan Arzu Erdem bu konuda EYT’lilerin taleplerini dile getirdi ve bu konuda MHP tarafından verilen kanun teklifinin komisyonda beklediğini ifade etti. 

EYT’li vatandaşların sayısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan MHP Milletvekili Arzu Erdem bu konuda hükümetten net bir bilgi alamadıklarını ancak emeklilikte yaşa takılanlar platformu ile yapılan görüşmede sayının 700 bin civarında olduğunu vurguladı. 

Konuya ilişkin açıklamalarının sonunda ayrıca EYT sorunun çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arzu Erdem konuya dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Suriyeli vatandaşlara harcanan 30 milyar dolara vurgu yapan MHP İstanbul Milletvekili Erdem ”4 milyon Suriyeliye 30 milyar dolar harcayabilen bir ülkeysek o zaman bizim öz evlatlarımıza harcayacağımız her kuruş helal. Bunu da buradan tekrar sizin vasıtanızla duyurmuş olayım. ” açıklamasında bulundu. 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR KONUSUNDA YAPMIŞ OLDUĞUMUZ RÖPORTAJ

Serhat KARAMAN: EYT’ler küçük de olsa bir müjdeli haber bekliyorlar. Çalışma Bakanı böyle bir durumun gündemde olmadığını belirtmişti. Sizin son duyumlarınız nedir? Böyle bir çalışma var mı? 

Arzu ERDEM: Emeklilikte yaşa takılanları da yine aslında gündeme ilk taşıyan biz olduk. Şöyle ki; hem kanun teklifi verdik, hem emeklilikte yaşa takılanlarla birlikte bir basın açıklaması yaptık burada hem de şunu söyledik. Dedik ki; 1999 senesinde emeklilik yasası değişti. Hatta bizi suçlayanlar oluyor. MHP koalisyon ortağıydı sizin zamanınızda çıktı bu kanun diye bizi suçlayanlar oluyor. Evet doğru bizim zamanımızda çıktı ama deprem ile ilgili bir yardım niteliğinde çıktı biliyorsunuz ama kaldı. Normalde depremden sonra özellikle bu ara dönemde bunla ilgili tekrar revizyona gidilmesi gerekiyordu. Biz şurada şunu söylüyoruz. Diyoruz ki; EYT’ler hakkında iki unsur var. Bir yaş ile ilgili çok uzun bir süre attı. İki, yaşı beklerken SGK’dan istifade edemiyor.

Yani sosyal güvencesi yok. Onun için hastalandı, tedavi ihtiyacı oldu, kaza geçirdi bununla ilgili bir adaletsizlik söz konusu. Biz Sayın Çalışma Bakanıma da bu konuyla ilgili yine soru önergemizi yönlendirdik. Bu konu hakkında kanun teklifimiz de hala bekliyor komisyonda. Emeklilikte yaşa takılanlar erken emeklilik istemiyor, bunu buradan onlar adına tekrar duyurmuş olayım. Yanlış anlaşılıyor bazen insanlar diyor ki erken emeklilik istiyorlar. Hayır, emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik prim gün sayıları dolmuş olmasına rağmen 8 sene, 10 sene, 15 sene ileriye attı emeklilik dönemleri. Şimdi burada büyük bir adaletsizlik ve anayasadaki hani bizim uygulamalar noktasında bir haksızlık bir adaletsizlik söz konusu. Biz bunun giderilmesi için çalışmamızı sürdürüyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz. En azından şu yapılabilir, SGK’dan istifade etmeleri noktasında bedelsiz SGK ile ilgili bağları devam edebilir. Oradaki fark 15 sene ise yarıya indirilebilir. Ben illaki tamamen birden bire hepsi emekli edilsin demiyorum.

Sayı olarak da bakıldığında en büyük muamma o. Kaç tane EYT var diye biz Bakanlığa defalarca sorduk cevap alamadık. Sayılar çok büyük gösteriliyor ama ben emeklilikte yaşa takılanlar platformu ile bire bir görüştüğümde 600 bin ile 700 bin arasında olduğu söyleniyor. Bakanlığın telaffuz ettiği rakamlar yazılı olarak gelmedi, 3 – 5 milyon civarında bir sayı yok. Şunun mu yapılması gerekiyor: bir, bu insanların öne çekildiği zaman iki sene üç sene beş sene aktuel denge bozulacak diyorlar ya hakikaten ne kadar külfet getiriyor? O zaman da ben şunu söylüyorum, diyorum ki; onlar bizim öz evlatlarımız sayı 600 bin 700 bin e biz 3,5 milyon Suriyeliye, şimdi yeni doğanlarla birlikte 4 milyon Suriyeliye 30 milyar dolar harcayabilen bir ülkeysek o zaman bizim öz evlatlarımıza harcayacağımız her kuruş helal. Bunu da buradan tekrar sizin vasıtanızla duyurmuş olayım. 

Bir Yorum

  1. Aslansın sayın vekilim tek kelimeyle enaz 400 milletvekilinden daha delikanlısın…

  2. sayın millet vekiline sonsuz teşekkürlerimi sunarım meclisteki tüm millet vekillerinden daha delikanlı hemde sapına kadar

  3. Sonuç ne oldu koca bir sıfır göz boyamak tan başka bir şey deği Allah kimseyi #EmeklilikteYasaTakilanlar ın düştüğü durma sokmasın bizi bu hale koyanlar 1000 beter olsun

  4. Seçimlerde de yaninizdayiz lütfen eyt konusun da biraz daha bastırın

  5. ben bu devletden hakkımı isdiyorum yılımı ve çalısma günümü yapan biri olarak hakkımı isdiyorum benim hakkımı neden suriye halkına veriyorsun ben hakkımı isdiyorum bu devletden

  6. sayın vekilim bizim hakkımızı al bizim hakkımızı yedirmeyin tesekürler