ADANA (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Adana'da petrokimya, elyaf türü kimyasallar üreten ve çoğunluğu Avrupa ülkeleri olmak üzere 45 ülkeye ihracat gerçekleştiren SASA'nın, 250 milyon doları teşvikli olmak üzere toplam 1 milyar dolarlık iki projesinden ilki üretime hazır hale geldi.
Üretiminin yarısından fazlasını dış satımla değerlendiren firma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden faydalanarak hazırladığı iki projeden elyaf tesisinde çalışmaları tamamladı.
SASA Genel Müdürü Mehmet Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1966 yılında kurulan ve Sabancı Holding'den Erdemoğlu Holding'in satın aldığı firmanın Türkiye'nin en büyük polyester üreticisi olduğunu hatırlattı.
Tesislerinde, hayatın hemen her alanında kullanılan polyesteri yaptıklarını ve şu anda günde bin ton üretimlerinin olduğunu bildiren Şeker, üretimlerinin yarısından fazlasını ihracatta değerlendirdiklerini söyledi.
- 2020'de 2 milyar dolar ciro hedefi
Mehmet Şeker, şu anda 45 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
- Ham madde üretimi için yatırım
SASA Genel Müdürü Şeker, SASA'nın şu anda kullandıkları polyesterin ham maddesini yapma hedefi bulunduğunu, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Adana'nın Yumurtalık ilçesinde gerçekleştirecekleri yeni yatırımla beraber polyesterin ham maddesini yapacaklarını belirten Şeker, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla Çinli ile çok rahat rekabet edebileceğiz. Şu anda Çinli bunu ürettiği için bizden bir adım önde, bizden daha ucuza verebiliyor. Bunları ürettikten sonra Türkiye'ye giren polyesterin ham maddesi olan PTA miktarını azaltacağız. Yaklaşık 1,5 milyar dolar cari açığa katkısı olacak bir iş..."
Şeker, Türkiye'nin ham maddeyi üretmesi ve bununla da dünyayla rekabet etmesi gerektiğine işaret ederek, "Artık Türkiye'nin bunları yapması gerekiyor. Yani, 'yurt dışından ham maddeyi al, makineyi al, burada işle, sadece işçilik ve enerji senden olsun, geri tarafını yurt dışından al' döneminin bitmesi lazım." dedi.
Ülkenin geleceği için herkesin el ele verip çalışması gerektiğini vurgulayan Şeker, "Üreten ülkede hiçbir sıkıntı olmaz. Üretirsek çok güzel bir şekilde paylaşarak da tüketiriz." ifadelerini kullandı.
KamuPersoneli.netNot: Aktif kaynak linki kullanarak haberlerimizden alıntı yapabilirsiniz