Ekonomi

Milyonlarca Çalışan 1 Nisan'dan İtibaren BES'e Dahil Edilecek ! Maaşlardan Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

1 NİSAN’DAN İTİBAREN OTOMATİK BES

Türkiye genelindeki kamu çalışanları ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan özel sektör firmaları, yarından itibaren otomatik olarak “Bireysel Emeklilik Sistemine (BES)” dahil edilecek. Konu ile ilgili olarak AA muhabirinin derlediği bilgilere göre Türkiye genelinde tasarrufların artırılmasına ilişkin 1 Ocak’ta başlayan sisteme 45 yaş altındaki devlet memurları kademeli olarak otomatik BES’e katılacak.

Söz konusu sisteme yıl başında 1000 ve üzeri çalışanı olan özel sektör firmaları dahil oldu. Ayrıca 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren 45 yaş altı devlet memurları ve 250 ile 1000 arasında mevcut çalışanı olan özel sektör firmaları BES’e dahil olacak.

BİN TL DEVLET KATKISI SAĞLANACAK

Böylece yaklaşık 2,5 milyonu memur, 1,5 milyonu özel sektör çalışanı olmak üzere toplam 4 milyon kişiden otomatik olarak, prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutarda BES kesintisi yapılacak. Çalışanlar tarafından ödenecek olan katkı paylarına BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 teşvik verilecek. Ayrıca çalışanlara 2 aylık cayma süresi verilecek. Verilen sürenin sonunda sisteme devam eden çalışanlara da ek olarak 1000 TL tutarında devlet katkısı yapılacak.