Ekonomi

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Flaş Karar! En Az 1015 TL Ödeme Alabilirsiniz!

Mayıs ve Haziran aylarının gelmesiyle beraber turizm sektörü ile tarım ve orman sektörleriyle beraber pek çok meslek grubunda mevsimlik işçi çalıştırma sezonuna starrt verildi.

Söz konusu mevsimlik işçi sayısının aşağı, yukarı 1 milyon civarında olduğu ifade ediliyor ve pek çoğu ise kayıt dışı olsa bile herkes eşit haklardan yararlanmak zorunda.

İşverenlere bağlı iş yerinde iki ya da daha fazla sezon çalışanlara ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi zorunluluktur..

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Flaş Karar! En Az 1015 TL Ödeme Alabilirsiniz!

ÖDEME NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?

İşveren sezon sonu geldiğinde sözleşmesini askıya aldığı ya da 2 sezon üst üste 6 ay çalıştırmış olduğu kişiyi yeni sezonda işe almaması durumunda ihbar ve kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Kıdem tazminatı ise çalışılmış olan her yıla göre en az bir aylık brüt asgari ücret 2558 Türk Lirası üzerinden hesaplanıyor.

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Flaş Karar! En Az 1015 TL Ödeme Alabilirsiniz!

AY HESABI YAPILMAKTA

Yıl veya 6 ay üzerinden 10 sezon çalışan kişi 60 aylık (5 yıl) süre çalışması durumunda tazmınat hakkına sahip oluyor.

Yeni sezon geldiğinde ise işe başlatılmadığı nedeniyle bu işçiye 8 haftalık ihbar tazminatı ödemesi yapılıyor.

Ayrıca işçi bir iş yerinde yıllık izin hakkı alabilmek için 1 yıl çalışmak zorunda ve mevsimlik çalışanlara sezonluk çalıştıkları nedeniyle yıllık izin hakkı doğrudan kayboluyor.

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Flaş Karar! En Az 1015 TL Ödeme Alabilirsiniz!

EN AZ 1015 TL ÖDEME HAKKI

Mevsimlik işçiler, başka bir iş bulamadıkları takdirde işsiz kalıyor. Yasaya göre; hizmet akdinin belirli süreli olması halinde, bu sürenin bitimi nedeniyle işsiz kalanlar 1015 lira ile 2031 lira arasında işsizlik maaşı alabiliyor. Bunun için, son 120 günde (4 ay) prim ödenmesi ve son 1080 günde (3 yıl) en az 600 gün sigortalı olunması koşulu da aranıyor. 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün; 900 gün sigortalı olanlara 240 gün; 1080 gün sigortalı olanlara da 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

2008 yılındaki sosyal güvenlik düzenlemesiyle tarım sektöründeki mevsimlik işçiler sigorta zorunluluğunun dışında tutuldu. 2011 yılında ilave edilen Ek Madde 5 uyarınca sigorta hakkı sağlandı. Yasaya göre, tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle geçici olarak çalışan mevsimlik işçilerin sigortalı olabilmesi için işe giriş bildirgesini, sürekli ikametlerinin ya da çalıştıkları yerin bağlı bulunduğu muhtarlıklar ile tarım müdürlüklerine onaylatarak sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekiyor.