Ekonomi

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Maaşlardan Kesinti Yapılacak

2018 yılı Temmuz ayı sonunda 10- 49 arası çalışanı bulunan 200 bin işyerinde 45 yaş altı ve 4.5 milyon kişi iş verenleri tarafından otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilecek. Çalışanları sisteme sokmayan veya eksik sokan işverenlere ise yüklü miktarda idari para cezası uygulaması yapılacak.

BES otomatik katılımın 2018 yılı son etabı başlıyor. 200 bin işyerinde, 45 yaş altı çalışan 4.5 milyon kişi, ağustosun ilk haftasında işverenleri tarafından sisteme dâhil edilecek. Çalışanların maaşlarından, prime esas kazancın yüzde 3’ü kesilerek, yine işverenleri tarafından emeklilik şirketlerine aktarılacak.

İLK NE ZAMAN BAŞLAMIŞTI?

Otomatik BES 2017 yılının başlarında başladı. İlk etapta 217’nin ocak ayında bin ve üzeri çalışan özel sektör işyerleri sisteme giriş yaptı.

2017 yılının Nisan ayında ise 250- 1000 arası çalışanı olan özel sektör işyerleri ile tüm memurlar BES’e dâhil olurken Temmuz ayında 100- 250 arasında çalışanı bulunan şirketler bu uygulamaya giriş yapmıştı.

GİRİŞ YAPAN ÇALIŞAN SAYISI 9.1 MİLYONU GEÇTİ

2017 yılı içerisinde toplam sisteme giriş yapan çalışan sayısı ise 9,1 milyonu geçmişti.

2018 yılının başında ise 50 ile 100 arası çalışanı olan özel sektör işyerleri ile belediyelerin yanı sıra; il özel idareleri, KİT’lerdeki memurlar ile birlikte 1.3 milyon kişi şubat ayında BES’e katılım sağlamıştı.

2017’nin ocak ayından bu yana toplam 10.9 milyon çalışan işverenleri tarafından otomatik BES’e dâhil edilirken, çalışanların 6.8 milyonu sistemden ayrılma kararı almıştı. Ayrıca 4.1 milyon kişi ise sistemde kalmaya devam etmişti.

Çalışanların yüzde 36’sı otomatik BES aracılığıyla tasarruf etmeye başladı.

Şimdi ise 10-49 arası çalışanı olan 200 bin işyerinde 45 yaş altı çalışan 4.5 milyon kişi temmuz sonu ağustos başı itibariyle işverenleri tarafından otomatik BES’e dahil edilecekler.

KESİNTİLER NASIL YAPILACAK? GERİ ALINABİLECEK Mİ?

Temmuz ayı sonuna doğru Ağustos ayı başlarında maaşlardan ilk kesinti uygulanacak.

Her maaştan prime esas kazançların yüzde 3 oranında kesilerek BES’e aktarımı sağlanacak.

Sistem içerisinde işveren katkısı bulunmayacak.

Sistemden isteğe bağlı çıkış serbest olacak ve dileyen ertesi gün çıkabileceği gibi ilerleyen aylarda da istediği gün çıkışını tamamlayacak.

İlk 2 ay içinde çıkıldığında maaştan yapılan kesintinin tamamı iade edilecek, 2 aydan sonra da çıkış serbest olacak.

Devlet çalışanın maaşından yapılacak kesintiye her ay yüzde 25 katkı yapacak.

Sistemde kalınması halinde ikinci ayın sonunda devlet 1.000 lira ek katkı daha yapacak.

Maaşlardan yapılan kesintiler başlangıç fonlarında değerlenecek; isteyen faizli, isteyen faizsiz fon seçebilecek.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Bir Yorum

  1. Güzel bir uygulama bence.xorunlu olarak birikim yapılacak.emrkli olunca sefadini sürerdi iz.brnce hiç çıkmayın.

  2. sen nerde yaşıyon buna benzer bir sürü kesintiler yapıldı key ödemesi gibi sonuç hüsran millet zor aldı parasını geri işverenden neden almıyor devlet