Ekonomi

Milyonlarca işçi nefesini tuttu! Asgari ücret için flaş gelişme

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çalışanların maaşları vergi dilimine girmeye başladı. Bu doğrultuda asgari ücretli çalışanlar maaşlarının düşüp düşmeyeceğini araştırmaya başladı. Merak edilen bu sorulara Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan yanıt verdi.

Son günlerde çalışanlardan, özellikle de asgari ücretli çalışanlardan, çokça soru aldığını belirten Noyan Doğan çalışanların maaşlarında düşüş olup olmayacğaını merak ettiğini “kimileri eylül ayından itibaren maaşların düşeceğini söylüyor, kimileri de düşmeyecek, elinize aynı maaş geçecek diyor, kafamız karıştı, hangisi doğru?” şeklinde soru aldığını belirtti.

GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ 

Yıl sonlarında vergi dilimi arttıkça tüm çalışanların maaşları da azalıyor ki, buna sayıları 10 milyonu bulan asgari ücretli çalışanların da dahil olduğunu belirten Noyan Doğan çalışanlardan gelir vergisi alınıyor ve gelir vergisi de çalışanın bir yıl içindeki kazancı üzerinden hesaplandığını gelir vergisi oranlarının belli olduğunu bu doğrultuda yıllık geliri 22 bin liraya kadar olanlardan yüzde 15, 22-49 bin lira arası olanlardan yüzde 20, 49-180 bin lira geliri olanlardan yüzde 27, 180-600 bin lira arası olanlardan da yüzde 35 kesinti yapıldığını vurguladı.

Noyan Doğan köşe yazısında asgari ücretli çalışanın maaşından eylül ayına kadar yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıldığını belirterek Eylül ayından itibaren de vergi diliminin değiştiğini Ekim ayından itibaren de yüzde 20’lik vergi dilimine girildiğini vurguladı. Bugün uygulanan asgari ücret brüt 2.943 lira, buna asgari geçim indirimi (AGİ) dahil ve çalışanın eline de net 2.324 lira geçiyor.

Eylül ayına kadar asgari ücretliden 375 lira gelir vergisi kesildiğini belirten Noyan Doğan Ekim ayından itibaren de gelir vergisi oranı yüzde 20 uygulanacağından asgari ücretli bir çalışandan kesilecek vergi oranı 500 lira olacağını bu doğrultuda çalışanın eline geçecek olan maaşının da düşeceğini belirtti.

ASGARİ ÜCRET AZALMAYACAK

Bu durumun asgari ücretli çalışanların maaşına yansımayacağını belirten Noyan Doğan geçtiğimiz yıllarda düzenleme yapılarak, gelir vergisi oranlarından asgari ücretli çalışanların etkilenmemesi sağlandığını çalışanların sene başında aldıkları maaşı senenin sonlarında alabilmeleri için AGİ desteği ödenmesine karar verildiğini ifade etti. 

Bu kapsamda da asgari ücretli çalışana eylül ayına 25 lira, ekim-kasım-aralık aylarında da 125’er lira AGİ ödenecek, çalışana sene sonuna kadar toplamda 400 lira AGİ desteği sağlanacak; böylece maaşlar düşmeyecek, asgari ücretli 2.324 lira almaya devam edecek.