Ekonomi

Milyonlarca kişiye kötü haber! Emeklilik uzuyor!

Koronavirüs salgını döneminde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin süresi uzadı. Ancak bu dönem içerisinde kişinin emeklilik primleri yatmadığı için çalışanların emeklilik süresi de uzadı. Peki, çalışanlar bu durumda ne yapacak?

YAŞTAN EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN SORUN YOK

Çalışan kişilerin emeklilik prim günü için herhangi bir sorunu yoksa prim gün sayısı çoksa ve aynı zamanda emeklilik için yaş bekleniyorsa, ödemelerden dolayı primin eksik yatması sorun olmayacaktır. Ancak çalışanlar için yaş tutuyorsa ve prim günü eksikse, prim günlerinin eksik yatması kişi için sorun yaratabilir.

YASAL DÜZENLEME VAR MI?

Konuyla ilgili henüz yasal düzenleme bulunmuyor. Bu konu ile ilgili yasal düzenleme yapılıp, nakdi ücret desteği ve kısa çalışma ödeneği ile borçlanılabilecek sürelerin içine eklenmesi gerekmektedir. Şu anda yasal olarak böyle bir düzenleme olmadığı için, çalışanların emekli olması için, primin ödenmediği süre kadar çalışması gerekmektedir.

Milyonlarca kişiye kötü haber! Emeklilik uzuyor!

BORÇLANMALAR YAPILABİLİR

Kısa çalışma ödemesi ve nakdi ücret desteği alanlar bu durumda ne yapmalı? Bu dönemde primleri yatmayan kişiler için kısa çalışma ve nakdi ücret desteği süreleri için borçlanma imkanı bulunmuyor. Ancak iş kanununda emeklilik için prim süresi yetmeyenler için bir takım borçlanma imkanı tanıyor. Çalışan kadınlar için doğum borçlanması, erkekler için askerlik borçlanması gibi çeşitli borçlanmalarla prim gün sayısı arttırılabilir.