Ekonomi

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Zorunlu oldu! Yaptıranların cebine 800 TL kalacak!

Evlerde kullanılan enerjinin ortalama yüzde 80’i ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. Ancak doğru ısı yalıtımı doğru bir şekilde yapılmadığı durumlarda enerjinin yarısı boşa gidiyor. Konuyla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, doğru işçilik ve doğru kalınlıkta malzeme seçiminin maliyetleri yarı yarıya indireceğini ifade etti.

1 OCAK TARİHİNDE ZORUNLU OLDU

Tüm Türkiye’deki konutlarda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirildi. Yeni binaların iskan alabilmesi için en az C sınıfı Enerji Kimlik belgesine sahip olmaları gerekiyor. Sınıflar A ila G arasında değişkenlik gösterebiliyor. A sınıfı en verimli sınıfı ifade ederken, G sınıfı en düşük sınırı ifade ediyor.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Zorunlu oldu! Yaptıranların cebine 800 TL kalacak!

DOĞRU MALZEME VE DOĞRU USTA SEÇİMİ

Isı yalıtımında doğru malzeme ve doğru usta seçimi son derece önemli. Bunu için uygulama yapan firmanın Mesleki Yeterlilik Sertifikası’na sahip olup olmadığı sorgulanması gerekiyor.

MAALİYETLER DÜŞÜYOR

İZODER Başkanı Gökçe’den alınan bilgiye göre 2019 yılı içerisinde doğalgaz tüketimi 14,5 milyar metreküp konutlarda gerçekleşti. Hane başı tüketim ise 950 – 1.000 metreküp oldu. Tüketiciler yılda 1.500 – 1.700 TL’lik fatura ödedi. Doğru ürünler seçildiğinde fiyatlar yarı yarıya düşebilir. (750 – 800 TL)

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Zorunlu oldu! Yaptıranların cebine 800 TL kalacak!

ISI YALITIMI HANGİ AYLARDA YAPILMALI?

Isı yalıtımının zorunlu olmasından sonra, vatandaşlar hangi aylarda yaptırmanın daha avantajlı olduğu merak ediyor. İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde, yağışların olmadığı dönemlerde yapılabiliyor. Sorun olmadığı durumlarda işlem 1 ay süre içerisinde sona eriyor.

EVİN DEĞERİ ARTIYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERIMDER) Başkanı olan Çağdaş Korkmaz, evin değerinin yüzde 15 oranında arttığını şu sözlerle ifade etti:

“Örneğin tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7.500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığı takdirde değer artışı 75 bin liraya çıkıyor. Tüketici ısı yalıtımı için harcadığı maliyetin 10 katını, konut değer artışı olarak geri kazanıyor”