Ekonomi

MÜSİAD Genel Başkanı : "SAMEKS Endeksi Geriledi"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD), sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) haziran ayında bir önceki aya göre 0,1 azalarak 53,2’ye geriledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Bolu’da düzenlediği basın toplantısında, SAMEKS Bileşik Endeksi’nin haziran ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 53,2 puana gerilediğini belirtti.

Endekste gözlenen bu azalışta, önceki aya göre sanayi sektörünün 1,2 puan hız kaybetmesinin belirleyici olduğunu, hizmet sektöründeki 0,3 puanlık artışın ise endeksteki azalışı sınırlandırdığını ifade eden Olpak, “Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi 53,2 puanlık değeriyle üst üste 11 ay 50 referans puanını üzerinde yer aldı ve 2016 yılı haziran ayında ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne işaret etmektedir.” dedi.

Olpak, SAMEKS Sanayi Endeksinin Haziran 2016’da bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak 56,5 seviyesine gerilediğini kaydederek, “Stoklarda, satın alım, yeni sipariş ve istihdam alt endeksinde gözlenen azalışlar, sanayi sektörünün hız kaybetmesinin en önemli belirleyicileri olmuştur. Haziran ayındaki hız kaybına rağmen SAMEKS Sanayi Endeksi 50 baz puanının üzerinde yer almaya devam etmiş, sanayi sektöründe ekonomik aktivitelerin canlılığına işaret etmiştir.” diye konuştu.

Hizmet sektöründeki endeksin ise 2016 Haziran ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 51,9 değerine yükseldiğini ifade eden Olpak, iş hacmi, tedarikçilerin teslimat süresi ve istihdam alt endekslerinde gerçekleşen artışların hizmet sektörünün hız kazanmasındaki en önemli belirleyici etkenler olduğunu dile getirdi.

Satın alım ve nihai alım stoku endekslerinde görülen azalışların ise hizmet sektöründeki artışı sınırladığını söyleyen Olpak, “Geçtiğimiz ay 50 baz değerinin altına düşerek belirgin bir yavaşlamaya işaret eden iş hacmi alt endeksi, haziran ayı ile yeniden baz değerinin üzerine yükselerek hizmet sektöründeki artışın belirleyicisi olmuştur. Hazirandaki artışla SAMESK Hizmet Endeksi 50 baz puanının üzerinde yer almaya devam etmiş ve hizmet sektöründe ekonomik aktivitelerin canlılığına işaret etmiştir.” ifadelerini kullandı.

Olpak, 2016 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının da işaret ettiği gibi ağırlıklı olarak iç talep kaynaklı büyüyen Türkiye ekonomisinin, SAMESK verisi tarafından da desteklendiğine işaret ederek, “Zira SAMESK verisi, yılın ilk yarısında talep artışına bağlı olarak hemen hemen tüm alt bileşenlerde artış kaydetmiştir. Yılın ikinci çeyreği boyunca 50 baz puanı üzerinde yer almayı sürdüren ve 54,1 puan ortalamasını yakalayan SAMEKS, ekonomik aktivitedeki canlılığın bu dönemlerde de sürdüğüne ve pozitif büyüme eğiliminin devam ettiğine işaret etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Olpak, Haziran 2016 döneminde SAMEKS Bileşik Endekste önceki aya göre nispi bir hız kaybının gözlenmesine karşın endekse ait girdi alımları ve yeni siparişlerdeki artış trendinin önümüzdeki dönemlerde üretim ve iş hacminin artmasını sağlayacağını ifade etti.

AA
Kamupersoneli.net