Ekonomi

Nihat Zeybekçi: " Türkiye Son 13 Yılda 12.7 Milyar Dolar.."

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye, son 13 yılda sergilediği çarpıcı performansıyla küresel doğrudan yatırım akımlarının önemli iştirakçilerinden biri haline gelmiş ve bu süreçte yıllık ortalama 12,7 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekmiştir.” dedi.


Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısına katılan Bakan Zeybekci, toplantının “Çok Taraflı Ticaret Sisteminin Güçlendirilmesi” başlıklı ikinci oturumunda konuşma yaptı.

Antalya’da geçen yıl yapılan G20 Zirvesi’nde üye ülke liderlerinin Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) bel kemiğini oluşturan güçlü ve etkili, çok taraflı ticaret sistemine olan bağlılıklarını teyit ettiklerine dikkati çeken Zeybekci, “Hiç şüphe yok ki, güçlü ve etkili bir çok taraflı ticaret sistemi için güçlü siyasi destek verilmesi ve olumlu mesajların gönderilmesi amacıyla G20’nin dayanışmasını daha fazla güçlendirmesi gerekmektedir.” dedi. Zeybekçi, bu durumun, ticarette yaşanan mevcut yavaşlamanın tersine döndürülmesinde ve G20’nin küresel büyümeyi artırmaya ilişkin nihai hedeflerine ulaşmasına destek olacağını vurguladı.

“DTÖ’nün G20 ticaret önlemlerine ilişkin yeni Ticaret Gözetim Raporu, geçen yıl İstanbul’da yapmış olduğumuz toplantıyla tam olarak örtüşecek şekilde, Ekim 2015’den bu yana G20 ülkelerinin korumacılığı azaltma çabalarının gerilediğine işaret etmektedir.” diyen Bakan Zeybekci, “Rapor, sadece ticareti kısıtlayıcı önlemlerin artmadığını, aynı zamanda yeni ticaret engellerinin de ortaya çıktığını ifade etmektedir.” ifadesini kullandı.

Müzakerelerde Daha Az Kural Konuluyor

Zeybekci, G20’nin, ticaret ve yatırım korumacılığına karşı durmaya devam ettiğini vurgularken, “Ancak bununla birlikte, ortaklarımızı olumsuz etkileme potansiyeline sahip pazarı bozucu iç politikalardan da kaçınmalıyız.” uyarısında bulundu.

“Daha güçlü bir çok taraflı ticaret sistemi için, yapmış olduğumuz ikili ve bölgesel ticaret anlaşmalarının, DTÖ kural ve hükümlerine uygunluğundan ve sisteme katkı sağladığından emin olmalıyız.” diye konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, çok taraflı ticaret müzakerelerinde daha az kural koyulmakta olduğu ve Hizmet Ticareti Anlaşması ve Çevresel Ürünler Anlaşması müzakereleri gibi çok taraflı sürecin dışında kalan diğer anlaşmaların kural koymada daha büyük bir öneme sahip olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Zeybekci, “Bu anlaşmaların, dışarıda kalan ülkelerin aleyhinde olacak şekilde, dünya ticaretini farklı bloklara bölmesine izin verilmemesi” çağrısı yaparak, anlaşmaların şeffaf, kapsayıcı ve DTÖ kuralları ile uyumlu olması, hem de daha güçlü bir çok taraflı ticaret sistemine katkı sağlaması gerektiğine işaret etti.

G20 üyeleri tarafından gelecek dönemde yapılacak olan bölgesel ticaret anlaşmalarının (BTA) katılıma açık olması, genişleme ve gözden geçirmeye ilişkin hükümler içermesini desteklediklerini dile getiren Zeybekci, diğer uluslararası örgütlerle birlikte DTÖ’nün, söz konusu anlaşmalara ilişkin gerçekçi incelemeler ve kapsamlı analizler yapmasını da çok önemli bulduklarını vurguladı.

“G20, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının (TFA) onaylanma ve uygulanma sürecinde liderlik vazifesini üstlenmelidir.” diye konuşan Zeybekci, “TFA’nın uygulanması, ticaret yapmanın maliyetlerini azaltarak, G20’nin küresel büyümeyi olağan seyrin üzerine çıkarma nihai hedefine destek olacaktır.” ifadesini kullandı. Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin TFA’nın onaylama sürecini tamamladığının ve tüm G20 üyelerinin de mümkün olduğunca en kısa sürede iç onay sürecini tamamlamasını beklediğini kaydetti.

Bakan Zeybekci, Cenevre’de çok taraflı ticaret müzakerelerinin nasıl ilerletilebileceğine ilişkin danışmaların devam ettiğini hatırlatarak, “G20’nin DTÖ müzakere gündemini belirliyor gibi bir konumda olmaması gerekmekle birlikte, G20 ülkeleri tarafından sürece ivme kazandıracak öncü bir rolü sonuna kadar destekliyoruz.” diye konuştu.

“Yeni konular ve ortak çıkar konuları için, Türkiye’nin prensip olarak, ticaretin geleceğini belirlemede öneme sahip tüm konuları çalışmaya açık olduğunun” altını çizen Bakan Zeybekci, “Bu konuların, çok taraflı ticaret gündemine getirilmesinin tüm DTÖ üyelerinin kabulünü gerektiren kritik bir hamle olacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

– Küresel ticaret

G20 Ticaret Bakanları Toplantısının ilk gün kapanış oturumunda “Küresel Ticaretin Canlandırılması ve Küresel Yatırım Politikası İşbirliği ve Eşgüdümü” başlıklı bir konuşma daha yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hem ticaret, hem de yatırım akışındaki küresel yavaşlamanın olumsuz etkilerinin hissedilmeye devam ettiğinin altını çizdi.

Zeybekci, geçen yıl küresel ticaretteki yavaşlamanın sebeplerini ve sonuçlarını analiz ettiklerini belirterek,  “Hem döngüsel hem yapısal faktörlerin küresel ticarette yavaşlamaya yol açtığını gördük. Netice itibariyle de bu kötüye gidişin üstesinden gelebilecek daha derin ve kapsamlı politikalar geliştirme konusunda birlikte çalışmaya karar verdik.” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Strateji, küresel ticaretteki sürdürülebilir büyümenin sağlanması için önemli politika eylemleri ortaya koymaktadır. Somut politika eylemleri arasında, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın hızlıca uygulanması vasıtasıyla, ticaret maliyetlerinin düşürülmesi, ticaret finansmanının geliştirilmesi ve gelişme yolundaki ülkelerin küresel değer zincirlerine katılımında önemli bir faktör olan hizmet ticaretinin artırılmasına büyük önem atfetmekteyiz.” diye konuştu.

Zeybekci, “Türkiye, son 13 yılda sergilediği çarpıcı performansıyla küresel doğrudan yatırım akımlarının önemli iştirakçilerinden biri haline gelmiştir. Yerli ve yabancı yatırımcılara eşit muamele esasına dayanan liberal bir yatırım rejimiyle Türkiye, bu süreçte yıllık ortalama 12,7 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekmiştir. Bu rakam 2015 yılında, devam eden bölgesel gerilimlere rağmen, 16,6 milyar dolara yükselmiştir.” dedi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin devam eden bir süreç olduğuna işaret eden ifade eden Zeybekci, küresel yatırım politikası işbirliği ve koordinasyonunun teşvik edilmesinin önemine değindi.

Kamupersoneli.net  | AA