Ekonomi

Ocak Ayında Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Maaşlara Nasıl Yansıyacak?

6 milyona yakın asgari ücretlinin maaşlarına yapılan zam oranları, hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar sonrası Aralık ayının sonunda belli olmuştu. Yapılan toplantıların ardından asgari ücrette yüzde 14’lük bir artışta anlaşma sağlanmış ve 1404 TL olan asgari ücret 1603 TL’ye yükselmişti.

Asgari ücrette yaşanan bu artış, Asgari Geçim İndirimi ödemelerine de yansıdı. Çok sayıda çalışanın maaşına, aldıkları net ücretlerin dışında ödenecek olan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) tutarlarında yaşanan değişimleri Kamupersoneli.net olarak siz takipçilerimize aktarıyoruz. İşte detaylar;

AGİ DESTEĞİNİ KİMLER ALIR? 

Asgari Geçim İndirimi gerçek usulde vergi veren tüm çalışanlara ödenir. Yani Gelir Vergisi Kanununda yer alan 61. maddesindeki ücretleri alanlar, bu indirimden faydalanabilir. AGİ desteğinden ücretleri, diğer ücretler kapsamında vergilendirilenler bu destekten yararlanamazlar. 

Ayrıca AGİ desteği, 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde ödenir.

OCAK AYINDA AGİ DESTEĞİ MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

Asgari ücrete yapılan artış sonrası oluşan AGİ ücretleri; bekar ve çocuğu bulunmayan bir çalışan için asgari geçim indirimi 152.21 TL. Evli ve eşi çalışmayan bir kişi için bu tutar 182 liraya çıkarken evli eşi çalışmayan ve bir çocuğu bulunan bir çalışana 205 lira AGİ ödenir. Eğer çocuk sayısı 2 olursa rakam 228 liraya yükselen AGİ desteği 3 ve daha fazla çocuk için ise 258 lira olur.

Çalışan evli ve eşi de çalışıyorsa asgari geçim indirimi tutarı 152 lira olurken çalışan evli, eşi çalışıyor ve bir çocuğu var ise 175 lira AGİ ödemesi alır. Çocuk sayısı aynı durum için 2 olduğunda ise ödeme 197 lira olarak yapılırken üç ve daha fazla çocuk için ise bu rakam 228 liraya yükselir.

Kamupersoneli.net – ANKARA