Ekonomi

Ocak Ayında BES'e 1.3 Milyon Kişi Otomatik Dahil Olacak!

2017 yılının başında uygulamaya giren ve ülke genelinde tasarrufun artırılması amacını güden Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yılbaşından sonra yeni otomatik katılımlar olacak. 45 yaş altı çalışanların dahil edildiği uygulamaya Ocak ayında yaklaşık 1.3 milyon yeni çalışan eklenecek. 

OCAK 2017’DE UYGULAMAYA GİRMİŞTİ

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulaması 2017’nin Ocak ayında uygulamaya girmişti. Bu kapsamında yapılan ilk otomatik katılımlar bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017’de sisteme dahil edilmişti. 

Sisteme ayrıca kamu kurumlarında görevli memurlar ile 250 ila bin arasında çalışanı bulunan özel sektör firmaları ise Nisan 2017’de sisteme girdiler. Kademe kademe yapılan katılımlara son katılım Temmuz başında 100-250 çalışanı bulunan özel sektör kuruluşlarında çalışanlar ile olmuştu. 

YÜZDE 3’LÜK KESİNTİ YAPILIYOR TEŞVİK İLE DESTEKLENİYOR

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yeni girecek çalışanlardan prime göre kesinti yapılacak. Çalışanların prime göre kazancına göre yapılan kesinti miktarı ise kazancın yüzde 3’ü tutarında. 

2 Aylık Cayma Süresi Var

Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına sistem ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 teşvik veriliyor. Çalışanlar ayrıca sistemden ayrılabiliyorlar. 2 aya kadar sistemden ayrılabilen çalışanlar eğer sisteme devam ederlerse ek olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanıyor. Ayrıca emeklilik halinde hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortasıyla almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i kadar ilave devlet katkısı teşviki verilecek.

BES’E 1.3 MİLYON YENİ KATILIM

Aralık ayı verilerine göre, otomatik Bireysel Emeklilik Sisteminde 3 milyon 425 bin 335 çalışan yer alıyor. Bu sayı 2018 Ocak ayının girmesiyle artacak. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren mahalli idarelerde, KİT’ler de ve bazı özel sektörde çalışan yaklaşık 1.3 milyon kişi otomatik dahil olacak. 

Kamupersoneli.net – ANKARA