Ekonomi

Ocak Ayında SKK ve Bağ-Kur Emekli Zammı İçin Olası 3 Senaryo

SKK ve BAĞ-KUR emekliliklerinin maaşlarında yaşanacak artışın netlik kazanmasına iki haftadan az bir süre kaldı. Daha önceden belirlenen zam oranına enflasyon oranının eklenmesiyle kesinlik kazanacak maaşlar 3 Ocak tarihinde açıklanacak enflasyon rakamlarına göre şekillenecek. 

3 OCAK TARİHİNDE ŞEKİLLENECEK

SSK ve BAĞ-KUR üzerinden emekli olan vatandaşların maaşlarında yaşanacak artışı direk etkileyen enflasyon farkı 3 Ocak tarihinde belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu aracılığıyla açıklanan enflasyon verilerine göre, zam oranı kesinlik kazanacak. 2017 yılının son 6 ayının enflasyon rakamlarına göre belirlenecek zam tutarı için 5 aylık veriler açıklanmış durumda. Aralık ayı enflasyon rakamlarının da açıklanmasıyla tüm veriler açıklanmış olacak.

UZMANLAR TAHMİNLERİNİ AÇIKLADILAR
,TÜİK tarafından şuana kadar açıklanan enflasyon oranlarına göre konuyu değerlendiren uzmanlar emekli maaşlarında yaşanacak artışlar hakkında öngörülerini paylaştılar. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre emekli maaşlarında 3 olası durum var. Uzmanlar tarafından açıklanan olası durumlara ilişkin öngörüleri aşağıda aktarıyoruz.

UZMANLARDAN EMEKLİ MAAŞINA YÖNELİK 3 SENARYO

Türkiye İstatistik Kurumu aracılığıyla açıklanan son beş ayın enflasyon rakamlarına göre durum değerlendirmesinde bulunan uzmanlar 0.4 puanlık bir değişim üzerinde duruyorlar. Enflasyon rakamlarında kritik oran 0.4’lük değişimler sonrası oluşacak zam oranları şu şekilde, 

Enflasyon rakamlarında yaşanacak 0.4’lük düşüş için emekli maaşlarında yaşanacak zam oranı 4.55 seviyelerinde olacak.  Uzmanlar enflasyon rakamlarında değişme olmazsa yani enflasyonun sabit ilerlemesi halinde maaşlara yapılacak zam oranı yüzde  4.97 seviyelerine çıkacak. Eğer Aralık ayı enflasyonunda 0.4’lük bir artış yaşanırsa emekli maaşlarına yapılacak zam yüzde 5.37 olacak. 

ÖNGÖRÜLEN RAKAMLAR OLUŞURSA MAAŞLARDA OLUŞACAK DEĞİŞİMLER

Halen en düşük emekli maaşı alan BAĞ-KUR tarım emeklilerinin maaşları bin 260 lira. Eğer yukarıda aktardığımız muhtemel olasılıklardan, Ocak zammı yüzde 4.55 olursa tarım emeklileri bin 317 lira, yüzde 4.97 çıkarsa bin 322 liraya, yüzde 5.39 olarak gerçekleşirse bin 327 lira alacaklar.

Kamupersoneli.net – ANKARA