Ekonomi

OECD'ye göre Türkiye'de ilköğretimde en düşük seviyedeki bir öğretmen yıllık 25 bin 955 dolar alıyor

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı maaş verileri  günün en çok konuşuları arasında yerini aldı. Zira İstatistik Kurumu Temmuz ayındaki son zamlarla birlikte net maaşların kademelere göre 3 bin 699 ile 4 bin 464 TL arasında olacağını açıklamıştı. Bu da Türkiye’de bir öğretmenin yılda ortalama brüt 10 bin dolar kazandığı anlamına geliyor. OECD ise Türkiye’de öğretmenlerin kazancını ortalamanın (33 bin dolar) biraz altında gösteriyor.

Maaşlarından yakınan Fransız öğretmenler Avrupa ortalamasının üzerinde 

Diğer yandan rapor, kazançlarının düşük olduğundan yakınan Fransız ilköğretim, lise ve üniversite profesörlerinin maaşlarının aksine yüksek olduğunu gözler önüne serdi. Rapora göre Paris’te çalışan bir profesör ayda ortalama 4 bin 295 dolar kazanırken, OECD ortalamasında bu maaş 3 bin 856 dolar seviyesinde. Bir lise öğretmeninin cebine ise ayda 3 bin 821 dolar girerken OECD ülkeleri ortalamasında bu miktar 3 bin 582 dolarda kalıyor. İlkokul öğretmenlerinde ise Fransız öğretmenler 3 bin 319 dolar ile OECD ortalamasının (3411 dolar) biraz altında kazanıyor.

Öğretmenlerin en az kazandığı ülke Çekya

OECD’ye üye ülkelerde ise öğretmenlerin en az kazandığı ülke Çekya. Örneğin bir lise öğretmeni yıllık brüt olarak 21 bin 854 dolar ile mesleğe giriş yapıyor. OECD ülkelerinde öğretmenlere en fazla maaş veren üye ise Lüksemburg. Yıllık 84 bin 320 dolar ile eğitime başlayan öğretmen kariyerinin son yıllarında yıllık 131 bin 440 dolar kazanıyor.

OECD’nin 2017’de Kasım ayında yayınladığı verilerde Türkiye’de öğretmenler, dünya maaş liginde son sıralarda deniyordu

2017’de  35 üyesi bulunan OECD’den yayılanan raporda  ortalama öğretmen ücreti  58 bin dolara yaklaşıyor. Türkiye’de bir öğretmenin ortalama olarak eline geçen ücret ise brüt 46 bin Türk Lirası. Eğitim-öğretim saatine vurulduğunda da Türk öğretmenlerin diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha çok emek harcadığı görülüyordu.

Bir ilkokul öğretmeni yılda ortalama 720 derse girerken, ortaöğretim öğretmenleri ortalama 504 ders veriyor. Ancak ilkokul öğretmenlerinin okulda geçirdiği süre 980 saati, ortaöğretim öğretmenlerininki 836 saati buluyordu.