Ekonomi

Oruç Tutanlar Dikkat! Bu Parayı Alma Hakkınız Var

Ramazan ayı içerisinde işyerlerinde düzenlenen baz uygulamalar var.

İşveren tarafından çalışanlara iftar yemeği verilmesi, çalışanlara ramazan kolisi verilmesi ve vardiya düzenleme ayarlamaları ve bunun gibi pek çok düzenleme var.

Ayrıca büyük işyerlerinin önemli bir bölümünde ise işçilere yemek verilmektedir ve eğer işyerinden ticket ya da kupon veriliyor ise oruç tutan veya oruç tutmayan tüm çalışanlara aynı oranda ticket ya da kupon verilmesi bir hak, bir zorunluluktur.

Buna yönelik olarak çalışanın oruç tutması nedeniyle ticket ya da kupon kesilmesi uygulanamaz.

İŞVEREN İŞÇİYE ORUÇ DURUMUNU SORAMAZ

Normal şartlara göre işveren işçisine oruç tutup, tutmadığını soramaz.

İşveren eğer bu durumu sorsa bile işçi herhangi bir cevap vermek zorunda değildir ve işyerinde yemek hizmetlerinin dışarıdan alınması durumunda bu soru işçiye mecbur olarak sorulur çünkü yemek sayılı veya programa göre getirtilecektir.

Diğer yandan işveren bu soruyu mail yol ile sorması durumunda ise cevaplamak daha kolay olacaktır.

VARDİYA ÇALIŞMALARINA AYARLAMA

Pek çok çalışan vardiyalı işler yüzünden evine gidip iftar yapamıyor ve vardiya iftar saatine denk gelmesi nedeniyle işçiler işyerinde iftar yapıyorlar.

Oruç tutan çalışanlar ise iftara kadar olan ara molaları kullanmayarak akşam daha erken paydos etme düşüncesine kapılıyor ancak bu kanunlara göre aykırıdır.

Çünkü işveren oruç durumunu hesaba katarak işçilere evde olmalarına olanak sağlasa bile daha sonra bunu günlük 11 saat sınırını aşmayacak şekilde çalışmalar yaptırabilir.

İŞVERENİN VERECEĞİ İFTAR VERGİSİ

İşverenler öğle yemeğinden vergi muafı olması gibi işverenlerinde vereceği iftar yemeği aynı tutarı geçmedikçe muaf olara hesaplanır.

Söz konusu tutar ise; 19 TL, KDV dahil olarak ise 20.5 Türk Lirası olarak bilinir.

Kısacası işveren 19 TL’yi aşmayan iftar yemeği için gelir vergisinden muaf tutulmaktadır.