Ekonomi

Özel Sağlık Sigortası fiyatlarında yüzde 35 zam oldu! İşte fiyat artışının nedenleri?

İSAD YK Başkanı Turusan Bağcı, 2019’da Özel Sağlık Sigortası fiyatlarında yapılan yüzde 35 zam ile ilgili olarak açıklama yaptı. Bağcı, Sağlık Sigortası fiyatlarındaki artışın nedenlerini açıkladı!

Turusan Bağcı yapıtığı açıklamada şunları söyledi;

 “Özel sağlık sigortalarındaki fiyat artışlarını acenteler olarak izah etmekte zorlanıyoruz” diyen Bağcı, “Fakat bir taraftan döviz kuru nedeniyle tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin fiyatı artırınca, diğer taraftan da Tabipler Birliği 2019’da hekim fiyatına yüzde 26 zam yapınca özel sağlık sigortasının primleri yeni senede yüzde 35’in üzerinde zamlandı. Sigorta şirketleri, “Bir stent için hastaneye bin lira ödüyordu, şimdi 7 bin lira ödüyor” bilgisi var, ilaç sağlık gereçlerinde de yüksek artış söz konusu.” diye konuştu.

Fiyat artışının nedenleri

Turusan Bağcı, sağlık sigortasında fiyat artışlarının nedenleri şöyle sıraladı: “Özellikle son bir-iki yılda sağlık sigortası yaptıranların sigorta kullanımındaki artışın, Yüksek maliyetli Hastanelerin tercih edilmesi, Dr muayene ücretlerinde, ilaç ve sağlık sisteminde kullanılan sarf malzemelerinde ciddi artış, sigortalıların daha fazla sağlık hizmetine başvuruyor olması, kimi sigortalılar gurup sağlık Sigortası yapanlar, sigortaya ödediği primi çıkarmak için sık sık doktora gidiyor olması ve sene sonuna doğru bu kullanımlar daha da artıyor olması önemli nedenler. Sigorta şirketlerine göre, sağlıkta sigortalı sayısı artmıyor ama hasar oranı hızla artıyor. İşte tüm bunları alt alta koyduğunuzda, üzerine bir de şirketlerin bu alanda zarar açıklayacaklarını eklediğinizde; 2019 yılında özel sağlık sigortasında fiyat artışı ortalama yüzde 35’lere yakın olarak karşımıza çıkıyor.

10 a yakın marka yüksek maliyetli hastaneler yerine yeni açılan Hastanelerin tercih edilmesi, gereksiz kullanımın düşmesi, Sigortalınin doğru bilgilendirip bilinçlendirilmesi, sağlık sigortasının tabana yayılıp sigortalı sayısında artış olması, Hastane Dr Fatura masraflarının doğru anlaşmalar ile indirilmesi ve yönetilmesi Sağlık Sigortası primlerinde düşüşe neden olacaktır.