Ekonomi

Özlü : "Bu Yıl 19 Bin Kişiye İş İmkanı Sağlanacak!"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu yıl sonuna kadar, 19 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak 8 organize sanayi bölgesi (OSB) ve 4 sanayi sitesi (SS) projesini, 2017’de ise 31 bin kişiyi istihdama olanağı sunacak 9 OSB ve 2 SS projesini tamamlayacaklarını belirtti.


Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

Ülke tarihinin en önemli bütçelerinden birini yaptıklarına inandığını vurgulayan Özlü, çok daha güçlü, zengin, müreffeh ve dünyada lider bir Türkiye’yi inşa etme amacı doğrultusunda 2017 bütçesinin çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Son derece sağlam ve güçlü dinamiklere sahip olan Türkiye ekonomisi, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğine dikkati çeken Özlü, ülke ekonomisinin 27 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü dile getirdi. Özlü, ekonominin, küresel krizden bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye istihdam sağladığını bildirdi.

Çin ekonomisinde devam eden ivme kaybının, finansal piyasalardaki oynaklıkların, ülkelerin yüksek borç yükleri ve sermaye akımlarındaki zayıf seyrin, küresel ekonomik büyümeyi sınırladığına değinen Özlü, bölgede yaşanan olağanüstü jeopolitik gelişmeler, artan terör olayları ve darbe girişiminin de ekonomiyi baskı altına aldığını ifade etti. Özlü, bütün bunlar dikkate alındığında ekonomideki başarıların anlamının daha da arttığını vurguladı.

Türkiye’nin, dünya üzerindeki önemli üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkati çeken Özlü, “Avrupa’da hafif ticari araç ve otobüs üretiminde birinci, kamyon üretiminde ikinci, otomobil üretiminde yedinci ve toplam üretimde beşinci sıradayız. Beyaz eşya ve çimento üretiminde Avrupa birincisi, Demir çelik sektöründe Almanya’dan sonra ikinciyiz. Küresel düzeyde iddialı olduğumuz tekstil alanında da öncülüğümüz sürüyor.” diye konuştu.

Özlü, sanayi üretimini daha da artırmak için yoğun bir gayret içinde olduklarını belirtti. Sadece nicelik artışını yeterli görmediklerine dikkati çeken Özlü, sanayiyi nitelik bazında da geliştirmek istediklerine değindi.

Teknoloji kapasitesini artırmak için çok daha büyük bir efor sarf edeceklerini vurgulayan Özlü, Ar-Ge projelerinin ve patentlerin ticarileşmesine daha yoğun bir mesai harcayacaklarını dile getirdi.

Özlü, makine, elektrik ve elektronik, demir-çelik ve demir dışı metaller, kimya ve seramik sektörleri için uygulanan strateji belgelerinin revizyon çalışmalarını da tamamlamak üzere olduklarını bildirdi.

Bugüne kadar TOBB ve TESK’e bağlı odalar tarafından 9 bin 580 Yerli Malı Belgesi verildiğini bilgisini paylaşan Özlü, bu belgeye sahip olan firmalara, kamu ihalelerinde yüzde 15’e kadar fiyat avantajı uygulandığını belirtti.

– OSB’lerin ekonomiye katkısı

Özlü, SS, OSB ve endüstri bölgelerinin (EB), sanayinin fiziksel gelişiminin ve planlı sanayileşmenin en önemli unsurları olduğunu ifade etti.

Bakan Özlü, şöyle devam etti:

“2016 fiyatlarıyla, OSB’lere 3,5 milyar, sanayi sitelerine ise 4,8 milyar lira kredi kullandırıldı. Ülkemizde bugüne kadar tamamlanan 166 OSB projesinin 101’i, 466 sanayi sitesi projesinin ise 117’si son 14 yılda tamamlandı.

Bu yıl sonuna kadar, 19 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak olan 8 OSB ve 4 SS projesini daha tamamlayacağız. 2017’de ise 31 bin kişiye istihdam imkanı sunacak olan 9 OSB ve 2 SS projesini daha tamamlayacağız. Şu anda, 294 OSB’mizde 1 milyon 640 bin kişi istihdam edilmektedir. 2023 hedefimiz 70 yeni OSB daha kurarak 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır.”

Faruk Özlü, 2017 bütçesinde, OSB, SS, EB projelerine 450 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayrılacağına işaret etti.

Halen 287 Ar-Ge merkezinde, 28 bin nitelikli istihdam sağlandığına değinen Özlü, Ar-Ge Reform Paketi’nin de etkisiyle, önümüzdeki süreçte Ar-Ge merkezi sayısını önce 500’e, ardından 1000’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Özlü, “Bu yılın ilk 10 ayında 114 bin 554 farklı marka/model ürünü denetledik. Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 39 bin 986 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 189 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik.” ifadesini kullandı.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA