Ekonomi

Palandöken: "Esnafa Geçmişe Yönelik Bağ-Kur Kaydı Hakkı Verilmeli"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafa geçmişe dönük Bağ-Kur kaydı hakkı verilmesi gerektiğini ifade etti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, vergi kaydı bulunan esnaf ve sanatkarların sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 4 Ekim 2000’e kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin söz konusu tarihten itibaren başlamasıyla ilgili sorun yaşandığını bildirdi.

Esnaf ve sanatkarın yaşadığı sorunun çözüme kavuşmadığını aktaran Palandöken, “Yasal olarak hak arayanların artması mahkemelerin iş yükünü artıracaktır. Sigortalılık için aranan şartlar dikkate alınmak suretiyle, Bağ-Kur’a kayıt yaptırmamış olan esnaf ve sanatkarlarımızın emekli olabilmeleri için 4 Ekim 2000’den önceki vergi kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılması büyük bir ihtiyaçtır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, gerek kişilerin zamanında Bağ-Kur kaydını yaptıramaması gerekse Sosyal Güvenlik Kurumunun etkili şekilde resen kayıt işlemi yapamaması sonucu bazı esnaf ve sanatkarın mağdur olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Bugün emekli olamayan, emeklilik tarihi uzayan çok sayıda iştirakçi vardır. Esnaf ve sanatkarlarımız konuya ilişkin haklarını yasal yollardan aramaktadırlar. Bu durumda mahkemelerimizin yükü artmaktadır. 4 Ekim 2000’den önce vergi kaydı olan, oda kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen Bağ-Kur’a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıklarının söz konusu tarihten önce başlatılabilmesine olanak sağlayacak yeni bir yasal düzenlemeye acil ihtiyaç vardır. Soruna kanun değişikliğiyle çözüm getirilmesi sosyal güvenliğin ve anayasanın ruhuna da uygun olacaktır.”

Kamupersoneli.net  | AA

Bir Yorum