Ekonomi

Piyasaların gözü 18 Eylül 21:30'da! FED faiz kararını açıklayacak! FED'in faiz kararı doları/altını nasıl etkiler?

FED toplantısı ve toplantıdan çıkacak kararlar tüm dünya için önem taşıyor. Toplantıdan birkaç hafta önce faiz kararına ilişkin ipuçları da piyasada fiyatlanmalara sebep oluyor. Bu yüzden toplantı tarihlerini önceden bilmek ve hazırlıklı olmak önemli.

FED toplantı tarihleri resmi internet sitesinde yayınlanıyor. Yayınlananan takvime göre 2019 yılındaki toplantı tarihleri şöyle:

  1. Toplantı: 29 Ocak – 30 Ocak
  2. Toplantı: 19 Mart – 20 Mart
  3. Toplantı: 30 Nisan – 1 Mayıs
  4. Toplantı: 18 Haziran – 19 Haziran
  5. Toplantı: 30 Temmuz – 31 Temmuz
  6. Toplantı: 17 Eylül – 18 Eylül
  7. Toplantı: 29 Ekim – 30 Ekim
  8. Toplantı: 10 Aralık – 11 Aralık

FED Faiz Kararı Neden Önemli?
Fed faiz kararı ve açıklamalarının bu kadar önem taşımasının başlıca sebebi, dünyanın en büyük ekonomik gücü olan ABD’nin para politikasını şekillendirmesidir. Fed’in alacağı kararlar ABD ile sınırlı değildir. Çünkü dolara yön verir.Tüm dünyadan birçok insan Fed faiz artırır mı sorusunu düşünerek hareket etmektedir? Fed faiz artırırsa dolar ne olur, altın ne olur gibi senaryoları hesaplayarak yatırımlarını yönlendirmeye çalışır.

Bu yüzden Fed faiz kararı da ekonomi dünyasında en çok takip edilen konulardan biridir. Hatta bırakın fed faiz kararı açıklamasını, faiz artırımı olabileceğine yönelik bir demeç bile doların hareketlenmesine sebep olur. Bu demeçin hangi yetkili tarafından yapıldığı da ayrıca önem taşır. Örneğin bu açıklama Fed başkanı tarafından yapılıyorsa önemli dolarda önemli hareketler görebiliriz.

Ülkelerin dış ticaretlerinde dolar kullanması ve günümüzün en önemli kaynaklarından petrolün satışının dolar üzerinden yapılması Fed açıklaması ve kararlarının etkisini tüm dünyaya yayar.

Olumsuz yönü ise ABD ekonomisindeki sarsıntı diğer ülkelerde de fazlasıyla hissedilir. Özellikle yurt dışından sermaye bulmak zorunda olan, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler bu etkileri çok daha fazlasıyla hisseder. Gelişmekte olan ülkeler cari açığı dengelemek için dış finansmana ihtiyaç duyarlar.

Fed faiz kararı artış yönünde çıkarsa bu ülkelere olumsuz yansırken faizleri düşük tutması olumlu yansıyacaktır.

Tabi Fed’in tek para politikası aracı artık sadece faiz kararı değil. Fed 2008′ deki küresel krizde alışılagelmiş yöntemlerin dışına çıktı.Krizden çıkmak için rekor derecede düşük faizler uyguladı ve olağan dışı bir önlem olarak varlık alım programı başlattı. Bu genişlemeci politikaların sonucu olarak piyasalar da etkilendi ve uluslararası piyasalarda temel değişim aracı olan doların arzı arttı.

Dolar arzının artması, doları ucuzlatarak diğer yabancı ülkelerin de borçlanma seviyelerini artırdı. Bu durum da Fed kararlarının önemini uluslararası ekonomi için daha da önemli bir seviyeye taşıdı.

Fed kararlarının yanı sıra FOMC toplantılarının kayıtları da oldukça önemlidir. FOMC tutanakları toplantıdan 3 hafta sonra açıklanır ve toplantıda geçen konuşmaların detaylarını içerir. Yatırımcılar için bu tutanak gelecekteki politikalara ışık olabileceğinden sıkı takip edilir. Tutanakların satır araların da geleceğe yönelik ipuçları olması muhtemeldir.

Piyasaların gözü 18 Eylül 21:30'da! FED faiz kararını açıklayacak! FED'in faiz kararı doları/altını nasıl etkiler?

FED Faiz Artırırsa Dolar Ne Olur?

Fed faiz artırırsa dolar ne olur sorusu tüm dünyadaki yatırımcıların takip ettiği sorulardan biridir. Ufak da olsa tasarruflarını değerlendirmeye çalışan yatırımcılar bile faiz faiz artırır mı diye merak etmekte. Bunun sonucundan da Fed faiz artırırsa dolar ne olur sorusu ortaya çıkmakta.

Genel olarak Fed faiz artırırsa dolar artar. Çünkü bir ülkede faizin artması durumunda paranızı riske atmadan faiz üzerinden değerlendirme şansınız da olacaktır. Böylece size daha çok faiz veren ülkenin para biriminde paranızı tutmanız mantıklı olur. Ancak çok faiz veren ülkelerin bir kısmı güvenli olmayabilir. Ekonomileri sağlıklı olmayabilir. Bu nedenle yatırımcılar bu tarz gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelere gitmeye korkar.

Eğer gelişmiş bir ülke olarak ABD için Fed faiz artırırsa dolar artacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, önceden fiyatlanma meselesidir. Eğer faiz artırımı konusunda kararlı bir Fed açıklaması önceden gelmişse, yani iş sadece faiz kararı açıklamaya kalmışsa o zaman bu durum önceden fiyatlanır.

Önden yer kapmak isteyen yatırımcılar nasıl olsa faiz artırımı garanti gözüyle bakıp dolara yatırım yaparak doların artmasını sağlar. Fed faiz kararı geldiğinde de dolarda gevşeme olur ve fiyatlar düşmeye başlayabilir. Geçenlerde bunun bir örneğini yaşadık. Bu duruma karşı dikkatli olmakta fayda var.

Aşağıdaki grafikte Fed faiz kararı ve dolar endeksi arasındaki ilişkiyi tarihsel olarak görebilirsiniz. Dolar fiyatlarını nelerin etilediği hakkında daha kapsamlı bilgiler için dolar ne olur yazımı okuyabilirsiniz.

Fed Faiz Artırırsa Dolar Ne Olur?

18 Eylül 2019 Fed Faiz Kararı -ABD Başkanı Trump’ın son dönemde FED’e faiz indirme yönünde yoğun baskıları bulunuyor. Arka arkaya attığı tweetler ve piyasadaki gelişmeler nedeniyle 18 Eylül 2019 Türkiye saati ile 21.00’da FED’in faiz indirmesi bekleniyor. Açıklama saat 21:30’da yapılacak.

FED faiz indirirse11 yıl aradan sonra ikinci kez faiz indirimi yapılmış olacak. İlkini 31 Temmuz 2019’da gerçekleştirmişti.

Peki 18 Eylül akşamı FED faiz indirirse dolar ne olur?

Öncelikle şu konuya dikkat etmek gerekiyor. FED’in faiz indirimi bir sürpriz olmayacak. İstanbul serbest piyasada dolar 5,7020 liradan, euro 6,3120 liradan güne başladı.Kapalıçarşı’da 5,7000 liradan alınan dolar, 5,7020 liradan satılıyor. 6,3100 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 6,3120 lira olarak belirlendi. Dün kapanışta doların satış fiyatı 5,7000 lira, euronun satış fiyatı ise 6,2950 lira olmuştu.

Dolayısıyla bu 25 baz puan indirim kararı dolarda önemli bir düşüşe sebep olmayabilir çünkü bu karar beklendiği için zaten bir süredir fiyatlanıyordu. 50 baz puan indirim gelirse bir miktar daha düşüş görmemiz olası.

Doların düşmesi için en önemli etken gelecek faiz kararından ziyade sonraki faiz kararları için verilecek ipuçları. Örneğin; 25 baz puan faiz kararı dolar fiyatlarını daha fazla düşürmeyebilir ancak sonraki FED toplantılarından da faiz indiriminin gündemde olacağı yönünde açıklamalar gelirse doların düşmeye devam etmesini sağlayacak olan budur.

Tüm bunlara rağmen FED, bağımsızlığını vurgulamak ve Trump’ın baskısına boyun eğmediğini göstermek için faiz indirmeme kararı da alabilir. Bu durum piyasalarda beklenmediği için doların yükselmesine sebep olur.

FED Faiz Artırırsa Altın Ne Olur?

Fed faiz kararı altın fiyatlarını da etkilemektedir. Çünkü genel çerçeve itibariyle altın ve doların ters olarak hareket ettiğini görmekteyiz. Burada kastedilen gram altın değil ons altındır. Özellikle 90lar sonrasında Fed faiz kararı ve altın fiyatları arasındaki ters ilişkiyi görebilmek mümkündür.

Piyasaların gözü 18 Eylül 21:30'da! FED faiz kararını açıklayacak! FED'in faiz kararı doları/altını nasıl etkiler?

Uzmanlar FED’den bu  akşam nasıl bir açıklama bekliyor?

ABD para piyasalarında bu hafta görülen volatil hareketler Fed’in bilançosunu genişletmeye başlama ihtimalini artırıyor. ABD Merkez Bankası tahvil portföyünü azalmayı sadece haftalar önce durdurmuştu.

Fed’i yakından takip eden bazı uzmanların görüşü bu yönde. Beklenti, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Çarşamba günü faiz indireceği yönünde ancak bankanın bilanço genişlemesini sürdürme yönünde atacağı olası bir adım, borçlanma maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen politika bazlı bir hareket olmayabilir.

Bankanın genişleyici adımı politika bazlı olmaktan çok finansal sistem mekanizmasıyla ilgili olabilir. Para piyasası faizlerinde Pazartesi ve Salı günleri görülen yükseliş bankaların yeterli rezervlerden yoksun olduğuna dair bir işaret olabilir. Diğer bir deyişle sistemde, bazı işlemlerin denk gelmesi durumunda kısa vadeli faizlerin sert yükselişini engelleyecek kadar nakit bulunmuyor.

Piyasaların gözü 18 Eylül 21:30'da! FED faiz kararını açıklayacak! FED'in faiz kararı doları/altını nasıl etkiler?

Evercore ISI analistleri Krishna Guha ve Ernie Tedeschi’nin Pazartesi günkü notunda “FOMC büyük ihtimalle bilançonun beklemede tutulacağı süreyi azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir.” dedi.Fed politika yapıcıları -kısa vadeli faizlerin merkez bankası tarafından hedeflenen seviyeyi aşma tehlikesi olmadan- para politikasını rahatça uygulayabileceklerinden emin olmak için bol miktarda banka rezervi isteyeceklerini sık sık dile getirdi.

Banka, Mart ayında yaptığı açıklamada rezervlerin etkin politika uygulaması için gereken seviyeye fazla daralması durumunda bilanço genişlemesine yeniden başlayacağını bildirmişti.

Fed, bankaların rezervlerini Hazine tahvilleri gibi varlıkları alarak artırabiliyor. Bankaların rezervi 2014’teki 2.8 trilyon dolarlık zirvesinden azalarak, mevcut durumda 1.5 trilyon dolar ile yedi yılın düşüğünde bulunuyor. Kongre ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD borç tavanını yükseltmek üzere anlaşması sonrasında federal hükümetin bütçe açığını fonlamak için tahvil ihracında artışa gitmesi de son dönemde yaşanan likidite sıkışıklığında etkili oldu.

“Bu yaklaşan bir felaketin habercisi mi?” diyen DoubleLine Capital CIO’su Jeffrey Gundlach, sözlerini “Hayır. Fed bunu bir miktar bilanço genişlemesine gitmek için bir uyarı işareti olarak görecek.” diye sürdürdü.A