Ekonomi

Prim Ödediği Halde Emekli Olamayanlar SGK'dan Toplu Para Alabilirsiniz

Çalışma hayatında yer alan çok sayıda vatandaş emekli olmanın hayalini kuruyor. 

Emekli olmak adına uzun uğraşlar veren vatandaşlardan bazıları çeşitli nedenlerden dolayı gün veya yaş şartını tamamlayamıyorlar. Bu durumda olan vatandaşlar isterlerse SGK’da ödedikleri primlerin ödemesini geri alabilirler. 

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ödedikleri primleri almak isteyenlerin yapmaları gereken işlemleri sizlerle paylaşıyoruz. 

EMEKLİ OLAMAYANLARA TOPLU PARA ÖDEMESİ

Bilindiği üzere emekli olmak isteyen vatandaşların yeril-ne getirmeleri gereken koşullar var. Bu koşullar arasında prim ödemesi şartı, gün yaştı ve yaş şartı bulunuyor. Mevzuatta yer alan söz konusu şartların sağlanması halinde emekli olunabiliyor. 

Ancak bazı vatandaşlar çeşitli nedenlerden dolayı gün veya yaş şartını sağlayamıyorlar. Yıllarca prim ödemesinde bulunan vatandaşlar eğer talep ederlerse bu ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak geri alabiliyorlar. 

BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR

SGK’dan toplu para ödemesi almak isteyen vatandaşların öncelikle bu ödemeyi alabilmek adına istenilen şartları sağlamaları lazım. 

Bu şartlar arasında, sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olması ya da kendi işini yürütüyor olmaması lazım. Ayrıca bu ödeme için vatandaşların süre şartını sağlamaları gerekiyor. SGK bu konuda yaptığı açıklamasında erkeklerin 25 yıldan sonra toplu para ödemelerini alabileceklerini belirtirken kadınların ise bu ödemeyi alabilmeleri için en az 20 yıl prim ödemiş olmaları gerektiğini bildirdi. 

Mevzuatta yer alan şartların sağlanması halinde toplu para ödemesini almak isteyen vatandaşların SGK’ya dilekçe ile başvuruda bulunup o zamana kadar ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini geri alabilirler. 

Ayrıca eğer prim ödemesi yapmış vatandaş vefat ederse bu toplu prim ödemesi için yakınları da başvuruda bulunabilir. 

Kamupersoneli.net – ANKARA