Ekonomi

Rekabet Kurumu Başkanı duyurdu: Ağır cezalar geliyor!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, koronavirüs (Kovid-19) salgınını kullanarak haksız kazanç sağlayan fırsatçılara acımayacaklarını söyleyerek, “En ağır cezaları vererek bu fırsatçıları topluma açıklamaktan çekinmeyeceğiz. Yarın yapılacak haftalık kurul toplantısında meyve ve sebze fiyatlarını masaya yatırıp bir karara varacağız.” diye ekledi.

EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILACAKLAR

Başkan Küle, açıklamasında koronavirüs salgınyla mücadele etmek için devlet kurumları ve vatandaşlarla beraber özel sektörün ve küçük esnafın da fedakarlıklarda bulunduğunu söyledi.

Şu an piyasalarda haksız zamlar olduğuna ışık tutan Küle, ‘ne olursa olsun insanlar alışveriş yapmak zorunda’ düşüncesiyle fırsatçılık yapıp fiyatları yükselten kişileri olabildiğince ağır bir şekilde cezalandıracaklarını açıkladı.

Küle, şunları da ekledi:

“Belli ki bazı fırsatçılar tarafından yaptığımız uyarı iyi anlaşılmadı. Bizler her dakika çiftçiden başlayarak son tüketiciye kadar uzanan bu süreci yakından takip ediyoruz. Tarlada herhangi bir fiyat artışı veya arzda bir değişiklik yok. Yoksa akaryakıt, iş gücü ve depolama masrafı mı arttı? Hepsinin cevabı “hayır” olacaktır. Anlaşıldığı üzere arz değer tarafındaki kişiler haksız zamlarla bir kıtlık yaratma çabasındalar. Normalde de göz ardı etmeyeceğimiz bu fırsatçılığı şu an yaşananların doğrultusunda cezalandıracağımızı söyleyebiliriz.”

Bütün dünyanın ve Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Küle, “Yarın yapılacak toplantıda sebze ve meyve fiyatlarını bağlayan bir tartışma yürütüp karara varacağız.” açıklamasını yaptı.

FIRSATÇILARI TEK TEK YAKALAYACAĞIZ

Rekabet Kanunu doğrultusunda verilebilecek cezaların şeffaf olduğunu söyleyen Küle, “Kurulun cezanın seviyesiyle ilgili kararlar verebileceğini belirtmekte fayda var. Yüz milyonlarca liraya kadar çıkan cezalarımız da oldu. Daha da net ve açık olmam gerekirse fırsatçılara acımayacağımızı tekrar söylüyorum. Geçirdiğimiz bu zor süreçte ne olursa olsun alacaklar düşüncesiyle hareket edenleri piyasada yaşatmaya devam etmenin bir anlamı yok. Görevini dürüstçe yerine getiren, piyasaya katkıda bulunan ve hak ettiğini kazananlara zaten diyecek bir şeyimiz yok ancak fırsatçıları tek tek yakalayacağız. Rekabetin düzgünce işleyişini etkileyecek herhangi bir şeye geçit sağlamayacağız, herkes bunu bilsin.”