Ekonomi

Rusya Devlet Başkanı Putin Açıkladı: Covid-19 Nedeniyle Rus Ekonomisi Baskı Altında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın başkenti Moskova’da, corona virüs (Covid-19) salgınından etkilenen Rusya ekonomisine ilişkin video konferans yoluyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

YÜZDE 35 AZALDI

Corona virüs (Covid-19) sebebiyle azalan talebin hem Rusya için hem de diğer ülkeler için kritik bir sorun olduğunun altını çizen Putin, “Rusya’daki perakende ticareti nisanda yüzde 35 azaldı. Bu aynı zamanda pazarın ne kadar hızlı bir şekilde küçüldüğünü gösteriyor.” şeklinde durumu ifade etti.

Putin, önemli bankalarda ipotek kredilerinin azaldığını belirterek, “Bu da mutlaka inşaat ve ilintili sektörleri etkileyecektir. Fakat bizim açımızdan burada beklenmedik bir şey yok. Bu durum şirketler için şok yarattı. Ancak bunun hükümet için benzer bir şok yaratmaması gerekiyor.” diye açıkladı.

RUS EKONOMİSİ BASKI ALTINDA

Putin, dünya ekonomisiyle beraber Rusya’nın da ekonomisinin zor durumda olduğunu açıklayarak, “Rus ekonomisi ve şirketler ciddi bir baskı altında. Kovid-19 salgını ticareti ve işgücü olumsuz etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Ancak bizim krize karşı gerekli araçlarımız ve rezervlerimiz mevcuttur. Bu kaynakları en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yetkililer, geçen yıl yüzde 1,3 oranında büyüme gösteren Rus ekonomisinin, yaşanan olaylardan dolayı bu yıl yüzde 5 küçüleceğini öngördüklerini açıkladılar.