Ekonomi

Sayıştay'dan İSKİ aracı raporu: 1 km'ye 42 bin 794 litre motorin

Sayıştay, araçların kullanımını denetleyecek bir takip sistemi olmadığını, İSKİ kayıtlarında bulunmayan araçlara da yakıt temin edildiğini belirledi.

Sayıştay’ın tespitine göre, bir araç 100 kilometrede ortalama 4-5 litre motorin tüketirken, İSKİ’nin araçları kilometre başına 20-63 litre yaktı.

En son geçen yıl yayımlanan 2017 yılı İSKİ denetim raporuna göre, takip sistemi kurulmadığı için Sayıştay, yıl boyunca binlerce kilometre yol kat eden İSKİ’ye ait araçların İSKİ’nin resmî işlerinde mi yoksa başka kurum ya da kişiler için mi kullanıldığına ilişkin denetimi yapamadı.Ancak  Sayıştay, birçok binek ve hafif ticari aracın her 100 km’de 20 ile 63 litre motorin tükettiğini tespit etti.

Araçların üreticileri tarafından belirtilen ortalama tüketim değerlerinin 100 kilometrede 4 ila 5 litre olduğu halde 60 litreyi geçen aşırı akaryakıt tüketimin sebeplerinin araştırılması gerektiği belirtilen Sayıştay raporunda, “Yakıt alımları doğru kabul edilse araç kilometre bilgilerinde, araç kilometre bilgileri doğru kabul edilse de yakıt alım tutarlarında bir hata olduğu açıktır. Bu ise aracın görev, kilometre, yakıt denetimlerini engellemektedir” denildi.

Sayıştay'dan İSKİ aracı raporu: 1 km'ye 42 bin 794 litre motorin

175 yolcu kapasiteli bir uçak, 100 km’de kişi başına 2,57 lt yakıt tüketirken, yolcu kapasitesi 5 olan İSKİ’ye ait Clio, aynı mesafede kişi başına 5 kat fazla, yani 12,6 lt benzin tüketiyor. Sayıştay, gerçekleşmesi mümkün olmayan bu durumun incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sayıştay’ın İSKİ raporunda öne çıkan tespitler şöyle:

100 km’de 63 litre yakan araç: İSKİ ‘ye ait araçlardaki, yakıt tüketimi gerçeği yansıtmıyor. Kurum’a ait verilere göre, birçok hafif ve ticari araçta 100 km’de 20 litre motorinden fazla tüketim gerçekleşiyor. Verilerde aynı marka ve model olan araçların da tüketimleri arasında ciddi farklılıklar göze çarpıyor.

Buna göre, 100 kilometrede 4-5 litre yakması gerekirken araçlardaki tüketim, 4 kişilik küçük araçlarda 63 litreye bile çıkıyor. “Söz konusu örnekleri artırmak mümkün” diyen Sayıştay, İSKİ ‘ye ait bazı araçlardaki yakıt kullanımı şöyle özetledi:

1- Renault Clio: 100 km’de 63,19 litre
2- Fiat Doblo: 100 km’de 34 litre,
3- Fiat Doblo: 100 km’de 33 litre
4- Fiat Doblo: 100 km’de 27 litre
5- Fiat Doblo: 100 km’de 24 litre
6- Ford Tourneo: 100 km’de 42 litre
7- Ford Tourneo: 100 km’de 37, 45 litre
8- Renault Fluence: 100 km’de 22,32 km

Araç takip sistemi yok: 

İSKİ’nin kullandığı araçlara ilişkin araç takip sistemi yapılmıyor. Araçların resmi işlemleri haricinde kullanılıp, kullanılmadığı takip edilmiyor.

Bir Yorum

  1. Şimdi ben bu haberi yapanları eleştirmeden duramıyorum.30 yıl memurluk yaptım 742 TL zimmet çıktı emekli olduktan sonra ödedim.eyyy Sayıştay eyyy haberi yapan haberci bu ne kadar yalan,bu ne kadar dolan Allah hepinizden soracak bu yalanlarinizi devlet kimsede bir lirasını bırakmaz bilmiyormusunuz

  2. Kim ki böyle bir şey yapmış ise Rabbim bu dünyada ve ahirette hesabını en çetin şekilde sorsun inşAllah. Eğer bir komplo teorisi ve ya iftira ise aynı şekilde iftira atan veya buna göz yumanlarinda dünyasını ve ahiretini zindan eylesin inşAllah. Allaha emanet olun saygılar.

  3. Sayıştay böyle bir rapor hazırladıysa bu raporlara istinaden mahkemeye vermesi gerekir… niye yapmamış raporlar yayinlansin kim suçlu ise cezalandirilsin farkları ceplerinde ödesin..