Ekonomi

Sebze ve Meyve Fiyatları Düşecek! Bülent Tüfenkci'den Hal Yasası Açıklaması

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebze ve meyve fiyatlarında şeffaflaşmayı sağlayacak Hal Yasası’na ilişkin düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşabileceğini bildirdi. 

Bakan Tüfenkci, yazılı açıklamasında, ürünlerin tarla ve raf fiyatları arasında çok fazla fark olduğuna dikkati çekti.

Tarladan domatesin 1 liraya alındığını, markette 3-4 liraya satıldığını aktaran Tüfenkci, “Arada yüzde 400’e yakın bir fiyat farkı var. Bu şunu gösteriyor; demek ki arada arz zincirinde görünmeyen şahıslar ve kalemler var. Şimdi biz bunu görünür hale getirmeye çalışıyoruz. Meclis tatile girmeden bu yasayı inşallah çıkaracağız.” ifadesini kullandı.

Daha önceki düzenlemelerle künyeler oluşturularak, sebze ve meyvenin kayıt altına alındığını anımsatan Tüfenkci, “Bu yasayla beraber de alış fiyatlarını yani toptancı, komisyoncu, perakendeci ürünü ne kadara aldı ve ne kadara sattı bunun da görünmesini istiyoruz. Böylelikle aradaki fahiş kar farklarını görebilecek, denetimlerle ve tüketici baskısıyla müdahale edebileceğiz. Tüketici fiyatları görebilecek ve bunun sorgulamasını yapabilecek. Perakende sektörü alımlarında tekel oluşturuyorsa, Rekabet Kurumumuz devreye girecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşabileceğini belirten Tüfenkci, önümüzdeki dönemde hallerde soğuk hava depolarının bulunması için çalışma yürüttüklerini kaydetti.

AA
Kamupersoneli.net