Ekonomi

Seçim Öncesi Bir Destek Paketi de Çiftçilere (Kredi, Depolama ve Vergi Müjdesi)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Lisanslı Depoculuk ve 80. Yıl Lansman toplantısına katıldı. Katıldığı toplantı kapsamında bir konuşma yapan Bakan Fakıbaba önümüzdeki günlerde çiftçilere sağlanacak yeni destekler hakkında bilgi verdi. 

ÇİFTÇİLERE KREDİ DESTEĞİ

Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba yapmış olduğu konuşmasında çiftçilere kredi verilmesi konusunda yeni bir adım atılacağını söyledi. Çiftçilere belirlenen bankalar aracılığıyla kredi sağlanacağını aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba bu kredilerin faizlerinin devlet tarafından ödeneceğini söyledi. 

Depolama adına yapılan çalışmalara değinen ve bu alanda devam eden projeleri hatırlatan Bakan Fakıbaba üreticilerin lisanslı ürünlerini bu depolara koyabileceklerini ve bunun karşılığında herhangi bir ücret ödemeyeceklerini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Çiftçilere nakliye konusunda da destek sağlanacağını aktardı. 
Bakan Fakıbaba konuşmasında ayrıca çiftçilere vergi konusunda da bir müjde verdi. Çiftçilerin ürün sattıklarında stopaj vergisi ile SGK bedeli ödemeyeceklerini açıklayan Bakan Fakıbaba’nın çiftçi desteğine ilişkin açıklamasını sizlere aşağıda aktarıyoruz. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Çiftçilere Sağlanacak Desteklere İlişkin Açıklaması

”Üreticilerimiz ürününü lisanslı depoya teslim ettikleri takdirde, 2018 yılında depo kira ücreti ödemeyecek, biz karşılayacağız, ürün teslim ederken 25 TL analiz ücretini ödemeyecek, biz karşılayacağız, ton başına 25 TL nakliye desteği alacak. İlk kez bu yıl uyguluyoruz. Ürününü sattığında yüzde 2 stopaj vergisi ve yüzde 2 SGK bedeli ödemeyecek, Ziraat Bankası ve TKK aracılığıyla şartsız, kefilsiz kredi kullanabilecek, kredinin tüm faizini biz karşılayacağız. Uzun kuyruklara maruz kalmadan kısa sürede ürünlerini teslim edecekler. Tüm bu desteklerimiz ile örneğin lisanslı depoya 20 ton ürününü getiren bir üretici, bu ürünü ister TMO’ya ister tüccara veya sanayiciye satsın bin 450 TL’ye kadar kazanç sağlayabilecek. Üretici olmayanları da unutmadık. Lisanslı depo yapmak isteyen yatırımcılara, 20 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilme imkanı verdik, kredi faizinin yüzde 75’ine kadarını da biz karşılıyoruz. Ürününü lisanslı depoya teslim eden üretici dışındaki kesimlerin depo kira ücretlerinin yaklaşık yarısını da biz karşılayacağız. Tüccar/Sanayici lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi ticareti yaptığında yüzde 1 KDV ve yüzde 20 oranındaki gelir vergisini ödemeyecek”

Kamupersoneli.net – ANKARA