Ekonomi

SGK'dan Hasta Olup Çalışamayanlara İş Görememezlik Ödemesi

Devlet tarafından çeşitli durumlarda bulunan vatandaşlara sağlanana maddi destekleri, Kamupersoneli.net olarak yapmış olduğumuz haberlerimizle siz okuyucularımıza belirli aralıklarla aktarıyoruz. 

Kamupersoneli.net olarak bu haberimizde siz okuyucularımıza devlet tarafından çalışmayacak durumda olan veya mesleki hastalığa yakalanan işçilere sağlanan İş Görememezlik Ödeneği hakkında bilgi vereceğiz. 

Söz konusu ödeneği almak için gerekli şartlar neler? Başvurular nasıl yapılır? tüm bu soruların cevabını siz okuyucularımıza aktarıyoruz. 

İŞ GÖREMEMEZLİK ÖDENEĞİ

İş Görememezlik Ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılııyla gerçekleştirilir ve herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan personelin hastalanması, meslek hastalığına yakalanması ya da iş kazası geçirmesi durumlarında ödenir. Bu ödeneğin amacı ise yakalandığı hastalık nedeniyle veya geçirdiği iş kazasından dolayı çalışamayanların mağdur olmamalarını sağlamak. Günlük tutar olarak ödenen bu İş Görememezlik Ödeneği işçinin son aylarda almış olduğu maaşlara göre hesaplanır. 

İş Görememezlik Ödeneğine Başvurular Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla hastalığı nedeniyle çalışamayacak olan çalışanlara veya mesleki hastalığı olan çalışanlara ödenen İş Görememezlik Ödeneğini almak isteyen vatandaşların SGK’nın mevzuatında yer alan bir kaç koşulu sağlamaları gerekiyor. Bu ödenekten faydalanmak isteyen vatandaşların çalışmalarına engel olan sorunları nedeniyle sağlık raporu alması gerekiyor. Sağlık Raporuna ek olarak talep edilen diğer bir koşul ise çalışanın SGK’ya en az 90 gün prim yatırmış olması. 

Ne Kadar Ödeniyor?

İş Görememezlik Ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bir hesaplamayla belirleniyor.  Hesaplamaya göre, çalışanın son 3 aylık brüt kazancınızın toplamı son 3 ayın gün sayısına bölünür. Çıkan sonucun ise 2/3’ü ayakta tedavi için 1 günlük iş göremezlik ödemesi olarak yapılır. 

Kamupersoneli.net – ANKARA