Ekonomi

SGK'dan prim ödeyen ve emekli olamayanlara toplu para iadesi

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak adına yıllarca çalışmış ve prim yatırmış vatandaşlardan çeşitli nedenlerden dolayı emekli olamayanlara toplu para ödemesi yapıyor. 

Ancak vatandaşların bu toplu para ödemelerini alabilmeleri için bazı koşulları yerine getirmeleri gerekiyor? SGK tarafından ödenen toplu para alımı için mevzuatta yer alan tüm koşulları sizlere aktarıyoruz. 

SGK’DAN EMEKLİ OLAMAYANLARA TOPLU PARA ÖDEMESİ

Çalışma hayatında yer alan milyonlarca vatandaş yaşlılıklarında emekli olabilmek adına sigorta primi ödemesi yapıyor. Emekli olmanın üç şartından biri olan prim ödemesini yapan vatandaşlar yaş şartı veya gün şartından dolayı emekli olamazlarsa yatırmış oldukları bu primleri geri alabiliyorlar. Güncel tutarlarında ki karşılığı ile ödenen bu primleri almak için gerekli olan koşullar ise şu şekilde,

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olamadıkları için prim ödemesi almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken ilk koşul sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olması. Ayrıca vatandaşların kendi işlerini de yürütüyor olmamaları talep ediliyor. Eğer bir işyerinde çalışmayan ve kendi işini yürütmeyen vatandaşlar toplu para için başvuruda bulunurlarsa yıl şartına bakılıyor. Yıl şartında talep edilen süre zarfı erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl olarak belirlenmiş. 

Başvuru koşullarını sağlayan vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur’luların tüm primleri geri veriliyor. Toplu para iadesi başvuruları SGK’ya dilekçe ile yapılıyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA

3 Yorum

  1. 32 yaşındayım 5yil sigortalı çalıştım nasıl emekli olacam imkansız sigorta primlerim geri ödensin SGK zaten belli emekli olamiyacagim